Kirúgások után munkaerő-kiszervezésbe kezd a Dunaferr

ISD (Donbass-csoport)
Vágólapra másolva!
A belső tűzoltóságot, a csomagolást, az ércelőkészítést és hulladékgazdálkodást bízzák külső cégekre.
Vágólapra másolva!

Nem kirúgás, hanem munkaerő-kiszervezés lesz a Dunaferrnél – írja a Magyar Nemzet. A lapot Mucsi Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke tájékoztatta erről a Dunaferr vezetőségével folytatott kedd délutáni tárgyalás után. A dunaújvárosi vasmű munkásainak képviselői azért kezdeményezték az egyeztetés összehívását, mert újra megjelentek azok a pletykák, melyek szerint a Dunaferr – a cég ukrán-orosz vezetésével tárgyaló Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ígéretei ellenére – nem állítja le az elbocsátásokat.

Ezekre az értesülésekre azonban Mucsi Zoltán szerint Jevgenyij Tankilevics cégvezető megnyugtató választ adott. A szakszervezeti vezető szerint a belső tűzoltóságot, a csomagolást, az ércelőkészítést és hulladékgazdálkodást szervezi ki a Dunaferr.

Az ISD-Dunaferr pénzügyi mutatói. Forrás: Origo

A Dunai Vasmű ukrán tulajdonosa, az ISD-Donbass 2013 nyarán jelentette be, hogy 1500 fős létszámleépítést tervez a Dunaferrnél. A bejelentést követően a magyar kormány még árajánlatot is tett a vasműre, az ISD azonban ezt visszautasította. Később, a Dunaferr vezetőségével tárgyaló Czomba Sándor államtitkár bejelentette, hogy sikerült rábírni a Dunaferrt arra, hogy az előzetesen bejelentett 1500 fő helyett csak 400 dolgozót küldjön el. Több Dunaferres szakszervezeti vezető azonban már ekkor is jelezte, hogy ők erre a vasmű vezetőségétől érdemi garanciákat nem kaptak.

Mezőközy András, a Dunaferr HR-igazgatója az Origónak még decemberben sem akarta megmondani, pontosan hány embert küldenek majd el, és mikor áll le a létszámcsökkentés.

Miért történik ez az egész?

A mostani kiszervezés is ugyanazokat a célokat szolgálja, amit az elbocsátások: mivel a Dunaferr a mai napig nagyjából a rendszerváltás előtti időkből örökölt szervezettel működik, munkaerő-arányos termelékenységi mutatói így elmaradnak nyugati versenytársaiétól. Az ukrán tulajdonos pedig az acélipar nemzetközi válsága miatt igyekszik spórolni amin csak tud.

Az ISD telepei és tulajdonosi struktúrája. Forrás: Origo

A Dunaferr dolgozói nyár óta tartanak attól, hogy az elbocsátások keretében leállítják a dunaújvárosi kohókat is. Ezzel megszűnne a folyadékfázis Magyarországon és még több dunaferres dolgozót kellene elbocsátani. A félelmeket tetézi, hogy az ISD-csoport kelet-ukrajnai telepein sokkal olcsóbban öntik az acélt, a Dunaferre inkább a cég hengerművei miatt van szükségük. A vasműben már korábban bejelentették, hogy a két működő kohóból az I. kohót felújítják, viszont amint ezzel végeznek, a II. kohót végleg leállítják. Mezőközy András az Origónak azt mondta: „az I.-es Kohó felújítás az ütemtervnek megfelelően halad.”