Újabb kolosszális veszteség az MKB-nál

Vágólapra másolva!
A BayernLB egésze 253 millió eurós nyereséget ért el 2013-ban, de a magyar leánybanknak, az MKB Banknak 409 millió eurós vesztesége volt. Ez a tavaly év végi árfolyamon átszámítva 121 milliárd forintos mínuszt jelent, és még tetemesebb, mint a 2012-es 308 millió eurós veszteség - írja a Portfolio.hu. A banknak 2010-ben és 2011-ben is 100 milliárd forintot meghaladó vesztesége volt, így a tavalyi már a negyedik csúnyán mínuszos év volt.
Vágólapra másolva!

A lap a BayernLB közleményére hivatkozva azt írja, hogy az MKB eredményét a kemény gazdasági és politikai környezet rontotta: a bankadó 46 millió euróval, a tranzakciós illeték pedig 44 millió euróval húzta le a számokat. A kockázati költségek 33 millió euróval 333 millió euróra nőttek az MKB-nál, elsősorban a továbbra is rossz ingatlanpiaci környezet miatt.

A veszteségek miatt a BayernLB 80 milliárd forinttal megemelte az MKB Bank tőkéjét, és mint a Portfolio.hu megjegyzi, ennek speciális technikája a magyar számviteli eredményeket majd némileg javítja. A többi leánybank közül a bolgár Unionbank és a román Romexterra Leasing eladásán összesen 54 millió eurós veszteség keletkezett.

A távolabbi kilátásokkal kapcsolatban a bank megemlíti, hogy az MKB 2016-ig történő eladására vonatkozó kötelezettség negatívan befolyásolhatja a csoport eredményszámait, ebben az évben pedig vezetőváltás lesz a BayernLB élén. Az eddigi vezérigazgató, Gerd Häusler helyét Johannes-Jörg Riegler veszi át március végén. Az új vezérigazgató feladata lesz, hogy folytassa a szerkezetátalakítást a banknál. Ennek részeként a BayernLB visszafizetné 2019-ig a bajor tartománytól kapott 10 milliárd eurós tőkeinjekció 5 milliárd eurós részletét.