Jóval többet költünk a boltokban, mint hittük

Vágólapra másolva!
Jelentősen javította 2013 júliusától kezdődően a kiskereskedelmi forgalmi adatokat szerdán kiadott jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal. A januári forgalom így 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, szemben a 3,9 százalékos becsléssel, amelyet még március elején adtak ki. A trafikok miatti új módszertan bő fél évre visszamenőleg legalább 1-2 százalékkal javította a havi statisztikákat.
Vágólapra másolva!

A KSH becsült adatai és a pár héttel később közölt megerősített adatok általában nem szoktak eltérni egymástól, most azonban meglepően nagy különbség mutatkozik több hónapra visszamenőleg, és mindez a trafikok miatt van.

A hivatal a friss becsléshez fűzött lábjegyzetében jelezte, hogy a korábbi adatoktól való eltérést a dohányforgalmazás szabályozásának és az adatok forrásának megváltozása okozta. "A KSH az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzletek forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett 2014. március 10-étől a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től átvett teljes körű dohányforgalmi adatokat alkalmazza. A kiskereskedelmi forgalom 2013. júliusig visszavezetett adatokból számított volumenindexei – a korábban közzétetthez képest – 1,2 és 2,3 százalékpont közötti mértékben emelkedtek" - olvasható az indoklásban.

A módszertani váltás hatására idén januárban 6,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest (az előzetes becslés még 3,9 százalékos volt). Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,5 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyaránt 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Ami az egész évet illeti, a felülvizsgált adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 2013-ban 1,7 százalékkal haladta meg az előző évit (a korábbi becslés szerint csak 0,9 százalékkal). Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,3 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene tavaly.

A januári új adatok részletesen

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014 januárjában 599 milliárd forint volt, 36 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. A kiskereskedelmi forgalom közel fele (49,3 százalék) az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, egyharmada (32,6 százalék) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,1 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (78,2 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 3,8 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké - a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt - 123,4 százalékkal volt több, mint 2013. januárban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene januárban 4,1 százalékkal nőtt 2013 hasonló időszakához képest. Az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 10,2 százalékkal emelkedtek, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,3, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,8, a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben pedig 1,4 százalékkal nőttek.

A forgalom az előző évinél 4,2 százalékkal alacsonyabb volumenű volt a könyv-, számítástechnika- és egyéb iparcikküzletekben. A használtcikk-üzletekben a forgalom volumene nem változott. A csomagküldő és internetes kiskereskedelemben a korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés, 26,4 százalékkal nőtt az eladások volumene. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma januárban 4,1 százalékkal nőtt. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai januárban 3 százalékkal nőttek.