3 százalék alatt maradhat az infláció

Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács megítélése szerint az eddig megvalósított, összességében jelentős mértékű monetáris lazítás segíti az inflációs cél középtávú elérését és hozzájárul a hazai gazdasági növekedés erősödéséhez - derült ki a márciusi inflációs jelentésből.
Vágólapra másolva!
  • A Monetáris Tanács megítélése szerint az infláció 2014-ben a 3 százalékos cél alatt maradhat, majd 2015-től a középtávú inflációs céllal összhangban alakulhat. Az elmúlt hónapokban a fogyasztóiár-index historikusan alacsony dinamikát mutatott.
  • Az MT szerint a magyar gazdaság 2013-ban növekedési pályára állt. Előretekintve a magyar gazdaság növekedése a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben folytatódhat.
  • A következő évek növekedésének egyik forrása az export élénkülése lehet, amit a külső konjunktúra erősödése mellett a termelésbe fokozatosan bekapcsolódó új autóipari kapacitások és a javuló versenyképesség is támogatnak. Emellett a belső kereslet is bővülhet a következő években.
  • A gazdasági növekedést a fokozatosan javuló külpiaci konjunktúra, az EU-források intenzív felhasználása, a laza monetáris kondíciók és a Növekedési Hitelprogram egyaránt támogatják.
  • Idén 2,1, míg jövőre 2,5 százalékos GDP-bővüléssel számol az MNB, ami tulajdonképpen megegyezik a decemberi várakozással. Eközben az infláció 2014-ben 0,7 százalék, míg 2015-ben 3 százalék körül alakulhat.
  • Némiképp kedvezőtlen hír, hogy 2,9 százalékos költségvetési hiánnyal számol az MNB, holott decemberben még 2,5 százalékos deficittel számolt.

Az infláció várható alakulása Forrás: MNB, Investor.hu