Átmenetileg leállították a Takarékbank-ügyet

Vágólapra másolva!
Mivel még nem zárult le az a per, amelyben az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség megtámadta a magyar államot a Magyar Posta tavaly augusztusi tulajdonszerzése miatt, a bíróság a következő tárgyalásig megtiltotta a Posta és az MFB kezében lévő részvénycsomag eladását a Magyar Takaréknak. Újabb fejlemény április 18-án várható.
Vágólapra másolva!

Március 10-én már úgy tűnt, hogy végleg pont került annak a szövevényes folyamatnak a végére, amelyben először tavaly nyáron az állam többségi tulajdonába került a Takarékbank, majd az idén év elején egy magánbefektetői körhöz került a többségi pakett. Március 10-én írták ugyanis alá az adásvételi szerződést: az MFB-Posta páros volt az eladó, a Magyar Takarék Zrt. pedig a vevő, amely társaságban egyrészt részvényes az FHB Bank, másrészt néhány takarékszövetkezeti vezető, valamint egy kis állami kft., amelyet Vojnits Tamás, az átalakítást levezénylő Takarékbank-elnök vezet. Ezt követően már csak a részvények átruházása, az új tulajdonosok bejegyzése és hasonló jogi, adminisztratítv teendők zajlottak - ez a folyamat akadt most el egy bírósági döntéssel.

A Fővárosi Törvényszék ugyanis ideiglenes intézkedésként április 18-áig megtiltotta, hogy a részvényeket átruházzák, ekkor lesz egy következő tárgyalása egy még korábban indult, de a Takarékbank tulajdonlását érintő pernek. A pert még az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) és a Bólyi Takarékszövetkezet indította a magyar állam, a Posta, az MFB, a Takarékbank és a szövetkezeti integrációs szerv ellen, a Magyar Posta tulajdonszerzése miatt. A Magyar Posta tavaly augusztus végén úgy jutott tulajdonhoz, hogy megemelte 655 millió forinttal a Takarékbank tőkéjét, így került állami többségbe is a Takarékbank (az MFB és a Posta együttes pakettjével). Mivel ezt a tőkeemelést egy törvény szabályozta úgy, hogy más tulajdonos, például a takarékszövetkezetek nem vehettek benne részt, ezért szükségképpen kisebbségbe szorultak, az OTSZ ezt a bíróságon megtámadta. (Arra hivatkoztak, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény nem tehet különbséget a tőkeemelés során, nem zárhatja ki a tulajdonosok egy körét egy ilyen tranzakcióból.)

Ez az a bizonyos per, amely még nem zajlott le, és április 18-án lesz a következő tárgyalás. Ha a bíróság szabálytalannak találná a tőkeemelést, az azt jelentené, hogy a Posta szabálytalanul jutott tulajdonhoz, amelyet nyilvánvalóan nem is adhatott volna el. Ilyenformán ennek a pernek a kimenetele kihathat az idén lebonyolított privatizációs tenderre, és a Magyar Takarék tulajdonszerzésére is - ezzel magyarázható, hogy a Fővárosi Törvényszék ideiglenesen leállította a tranzakció lezárását.

Az MFB és a Magyar Posta kicsit másképp értelmezi a történteket. Mint csütörtökön kiadott közleményükben írták, üdvözlik, hogy a törvényszék még az adásvételi szerződés zárási időpontja előtt megnyugtatóan rendezi a Takarékbank részvények vitatott státuszát, illetve handsúlyozzák, hogy a bíróság nem kérdőjelezi meg a március 10-én megkötött adásvételi szerződés érvényességét.