Hétfőnként csak a para megy

Vágólapra másolva!
Nem feltételezzük, hogy a befektetők pusztán emocionális állapotuk függvényében hozzák meg döntéseiket, de az biztos, hogy ha hétfő van, akkor szinte garantált a rossz kedv a tőzsdéken.
Vágólapra másolva!

Még mielőtt részletesen belemennék, előre szeretném leszögezni: Szó sincs arról, hogy minden hétfőn garantáltan vagyonokat fogunk szakítani a shortokkal, meg amúgy arról sincs, hogy kedden mindig emelkedés lesz. Itt pusztán analógiáról, az elmúlt negyedév teljesítményéről van szó, az pedig hogy mi történt a múltban, az nem determinálja a jövőt.

Ennek ellenére igen meglepő kép tárul elénk, amikor az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő index, vagyis az S&P 500 napi teljesítményeit vizsgáljuk. Az eddig eltelt 58 kereskedési napból 30-szor emelkedés, 28-szor csökkenést láthattunk. Oké, eddig fele-fele, semmi érdekesség.

Ha viszont csak a hétfőket nézzük, akkor 10 napból csak 3 emelkedés, 7 zuhanás, túlsúlyban az eső napok. Sőt, hétfőn volt az idei legrosszabb tőzsdei nap, az pedig csak hab a tortán, hogy 1 százaléknál nagyobb emelkedés még nem volt idén hétfői kereskedésben. Átlagosan pedig 0,38 százalékos mínuszokat láthatunk a hét első kereskedési napjain. Ha hétfő, akkor esés!

Bezzeg a kedd! Kedden mintha mi sem történt volna, a befektetők már-már bűnbánóan vissza veszik a részvényeket. A 2014-es 12 keddi kereskedési napból 10-szer láthattunk emelkedést, sőt, 0,5 százaléknál még egyszer sem esett nagyobbat az S&P 500 index. Átlagosan pedig 0,55 százalékos pluszokat hoz össze, akkor kedden trédel. "Bűnbánó kedd!"

Forrás: Investor.hu

Ha fenti ábrát alaposan megvizsgáljuk, akkor az is látható, hogy szerdára már javarészt mintha teljesen "összezavarodnának" a befektetők, hiszen a keddi emelkedéseket korrigálva alig mutatnak szóródást a napi teljesítmények. Se nem emelkednek, se nem esnek. Csütörtökön viszont általában megint emelkedés, pénteken pedig (két esetet leszámítva) a szerdaihoz hasonló vatoskodás zajlik.

Ez alapján íme a "csodaképlet", hogy mikor, merre megy a piac:

  • Hétfőn: Nagyon le
  • Kedden: Nagyon fel
  • Szerdán: Kicsit le
  • Csütörtökön: Kicsit fel
  • Pénteken: Sehová

Ehhez valamelyest hasonló az európai piacokat jól lefedő EuroStoxx 600 teljesítménye is, annyiban legalábbis mindenképp, hogy hétfőnként itt is látványos alulteljesítés, keddenként pedig felülteljesítés figyelhető meg az első negyedév átlagához képest.

Forrás: Investor.hu

Persze ennek hátterében vélhetően nem a befektetők rossz kedve állhat, sokkal inkább ahhoz lehet köze a jelenségnek, hogy az utóbbi hetekben a hétvégi fejlemények (főleg Ukrajnával kapcsolatban) rendre negatívak lettek, a befektetők pedig hétfőnként ezért kerülhették annyira a kockázatot. Ezzel együtt fontosnak tartom hangsúlyozni, attól még, hogy így volt a múltban, semmi sem garantálja, hogy így lesz a jövőben is!

Zenei aláfestés: