Kibabrál a részvényesekkel a Google?

Vágólapra másolva!
Összetett módon alakítja át részvényeinek struktúráját a Google, a nagyon kevés korábbi példával rendelkező tranzakció pontos lefolyása, hosszú távú hatásai nehezen felmérhetők. Jelen levelünkben igyekszünk bemutatni, hogy mi vár a Google jelenlegi és jövőbeli részvényeseire.
Vágólapra másolva!

Dióhéjban a részvényátalakítás

Bonyolult részvényfelaprózást hajt végre a Google. Az eddig kereskedett A részvénysorozat mellett létrejön egy új, C jelű részvénysorozat, amit a cég jogilag osztalék gyanánt bocsát ki a meglévő részvényeseknek. Az átmeneti időben viszont többféle Google részvény elérhető lesz a piacon, ami zavart kelthet a kereskedésben.

A Google menedzsmentje már régóta dolgozik az átalakításon. A 2012-ben publikált tervek miatt ugyanakkor több intézményi befektető is pert indított, attól tartva, hogy az alapítók az új részvénysorozattal végleg be kívánják betonozni irányítási jogukat a cég felett. A bíróság több ponton is a tervek kiegészítésére kötelezte a Google-t.

Az átalakítás eredményeként a Google részvényeket lényegében "elfelezik”, így az A sorozat árfolyama is várhatóan nagyjából felére csökken április 3-án. Az új C részvények ugyanakkor nem biztosítanak szavazati jogot, így a két részvénysorozat értéke eltérhet egymástól. Ha a C sorozat ára lényegesen alacsonyabb, mint az A sorozaté, akkor a Google bizonyos mértékben kompenzálja a befektetőket egy év múlva.

A jelenleg Google-lel rendelkező befektetőknek elvileg nem kell tennie semmit. Az átmeneti időben viszont kiszámíthatatlan árfolyammozgások jöhetnek, különösen a speciális, ideiglenesen kibocsátott értékpapírok piacán, így fokozott óvatosság és körültekintés ajánlott. Nehéz azt is felmérni, hogy az új részvénysorozat árfolyama pontosan hogyan alakulhat a változások után.

Lássuk a részleteket!

A Google minden meglévő részvényese számára új részvényeket bocsát ki a következő módon:

  • Minden befektető, aki április 2-án rendelkezik a Google A sorozatú részvényével, minden részvény mellé kap majd egy új részvényt (a Google B sorozatú részvénye nem forog tőzsdén, csak az alapítók és vezetők számára elérhető)
  • Az új részvények egy teljesen új részvénysorozatba (C sorozat) tartoznak majd.
  • Az új részvények kibocsátásának napja április 2., ekkor az eddigi A sorozat tickere GOOGL-re változik a Nasdaqon, az új, C sorozatú részvény pedig megkapja az eddigi GOOG tickert.

A március 27. és április 2. közötti átmeneti időszakban technikai okok miatt háromféle Google részvény lesz elérhető a Nasdaqon:

  • A régi A sorozatú részvény változatlanul kereskedhető április 2-ig és utána is (április 2. után GOOGL tickerrel).
  • A később kibocsátandó C sorozatú részvényt megtestesítő speciális értékpapír (ticker: GOOCV), ami április 2-án automatikusan GOOG tickerű, C sorozatú részvénnyé válik.
  • Az újonnan kibocsátandó C részvényekkel csökkentett értékű A sorozatú részvényt megtestesítő speciális értékpapír (ticker: GOOAV), amivel április 2-án megszűnik a kereskedés, és A sorozatú részvénnyé alakul.
  • Az átmeneti időben a kereskedési rendszereinkben a három részvényt Google, GOOCV, illetve GOOAV néven találhatja majd meg (semmi garancia nincs rá, hogy utóbbi kettőben aktív kereskedés alakul ki).
  • Április 3-tól a rendszerekben Google-A és Google-C néven érhetők majd el a végleges új részvénysorozatok.

Értelmezésünk szerint tehát a következő forgatókönyvek képzelhetők el:

  • Ha valakinek van már Google részvénye, és nem csinál vele semmit, akkor április 3-án lesz egy A és egy C részvénye, addig pedig egy "teljes értékű" A részvénye.
  • Ha valaki április 2-ig vesz Google részvényt (A részvény), és megtartja, akkor ugyanez történik vele.
  • Ha valaki vesz egy GOOCV részvényt a piacon mától április 2-ig, akkor abból április 3-án egy C részvénye lesz.
  • Ha valaki vesz egy GOOAV részvényt a piacon mától április 2-ig, akkor abból április 3-án egy A részvénye lesz.

Mi lesz az árfolyammal?

A tranzakció annyira komplexre sikerült, hogy a sajtóban nyilatkozó számos szakértő sem tud konszenzusra jutni a következményekkel kapcsolatban. Az előttünk álló napokban ezért bizonytalanságra számíthatunk, különösen a speciális értékpapírok hordozhatnak magukban nehezen felmérhető kockázatot, így kiemelt óvatosság javallott az ezekkel való kereskedésben.

Az új részvények kibocsátásával az ügylet részvényfelaprózásra hasonlít. Emiatt az A sorozatú (régi) részvények értéke és árfolyama várhatóan a mostani felére (vagy annak közelébe) csökkenhet az átalakulás végével (április 3-án), miközben a C részvények értéke is körülbelül megegyezik majd ezzel. Az első piaci adatok szerint az újonnan létrehozott, "ideiglenes" értékpapír (GOOCV és GOOAV) árfolyama a Google részvény árfolyamának fele körül alakulhat.

Az új C sorozatú részvények viszont szavazati jogot nem biztosító részvények, emiatt pusztán elméleti síkon valamivel kevesebbet kell érniük, mint a továbbra is szavazati jogot biztosító A részvények. A két sorozat árfolyama így eltérhet egymástól, amit a Google kompenzál egy év elteltével.

A kompenzáció alapja az éves forgalommal súlyozott átlagár. Ha a C sorozat átlagára bizonyos mértékkel eltér lefelé az A sorozat átlagárától, akkor az alábbi táblázatnak megfelelő mértékben kompenzálja a befektetőket a Google, legfeljebb 5 százalékos eltérés mértékéig.

Forrás: Investor.hu

Kiszúrt a befektetőkkel a Google

A rendkívül bonyolult átalakítás meglátásunk szerint nyílt inzultus a befektetőkkel szemben a menedzsment részéről. A cél egyértelműen a menedzsment kontrolljogainak bebetonozása, illetve hogy lehetőség nyíljon a szavazati hányaduk emelésére. Nem véletlenül zajlottak évekig perek, mielőtt megkapta a cég a jóváhagyást a részvénystruktúra átrendezésére.

A részvénystruktúra átrendezése a cég teljes értékén nem változtat, de a tőzsdei befektetők számára elérhető részvények értékét csökkentheti. A legfontosabb riasztó jel, hogy a menedzsment kevéssé transzparens módon viszonyul a tőzsdei befektetőkhöz. Erről árulkodik, hogy jóformán példa nélküli konstrukciót dolgozott ki egy, a felszínen egyszerűnek tűnő cél (osztalékfizetés, illetve részvényfelaprózás) eléréséhez.

Összességében nem kedvez a piaci környezet a Google részvényeseinek. Jelen levelünkben nem célunk mélyen elemezni a Google-t, de az elmúlt hetekben látványosan elgyengült a részvény, ahogy a vezető internetes részvényekre egyre nagyobb eladói nyomás helyeződik. A furcsán homályos részvénystruktúra-átalakítás biztosan nem kedvez a részvény megítélésének rövid távon, így érdemes lehet egy lépést hátralépni, és megvárni, hogy elüljön a por.

Google napi grafikon (Nasdaq) Forrás: Investor.hu