A román rezsicsökkentés az iparnak kedvez

Vágólapra másolva!
Az ipari fogyasztókat támogató intézkedéscsomagot fogadott el a román kormány. Bukarestben attól féltek, hogy a drága energia miatt tömeges elbocsátások lesznek.
Vágólapra másolva!

Bár a gázár-liberalizáció menetrendje április elsején újabb öt százalékos emelést írt volna elő a nagy ipari fogyasztók számára Romániában, de egyelőre marad a jelenlegi ár. Az iparvállalatok azzal fenyegetőztek, hogy fél millió dolgozót bocsátanak el, ha versenyképességüket tovább rontja az energia újabb drágítása. A nagyvállalatok nyomásának engedve a bukaresti kormány már tavaly júniusban csökkentette a megújuló energia támogatását.

Az intézkedések csak az ipari fogyasztóknak kedveznek: a gáz a lakosság számára két százalékkal, a szabályozott energiapiacról vásárló kisebb ipari fogyasztók számára pedig öt százalékkal drágul április elsejétől.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződésben vállalta, hogy fokozatosan liberalizálja az energiaárakat: az ipari fogyasztóknál 2014 végéig, a háztartási fogyasztók esetében 2017 végéig kell kivezetnie a hatósági árszabályozást.

A most még szabályozott lakossági gázár öt év alatt több mint duplájára nő Romániában. Bukarest ugyanis vállalta, hogy a fogyasztás háromnegyedét fedező hazai termelésű gáz jelenleg még szabályozott (230 dolláros) árát az importgáz (400 dollár körüli) áráig emeli és lehetővé teszi, hogy a román piacra a külföldi energiacégek is belépjenek.