Tetemes veszteségek az olasz óriásbanknál

Vágólapra másolva!
Tavaly több mint 4,5 milliárd eurós nettó veszteséget ért el Olaszország legnagyobb kereskedelmi bankja, az Intesa Sanpaolo. A vállalat azonban optimista kilátásokat fogalmazott meg a következő évekre, és óriási erőfeszítéseket fognak tenni a nyereséges működés elérésére, amit a befektetők is díjaznak, így a részvények nagy pluszt szedtek össze. 
Vágólapra másolva!
  • Az Intesa Sanpaolo 4,55 milliárd eurós nettó veszteséget ért el tavaly, ami csúnyán elmaradt a várakozásoktól, mivel a szakértők átlagosan 1,09 milliárd eurós nettó nyereségre számítottak.
  • A pénzintézet a nem teljesítő hiteleken elszenvedett leírások és az egyéb goodwill leírások miatt szenvedett el hatalmas veszteségeket. A mérlegtisztítás jegyében 5,8 milliárd eurós goodwill leírást valósítottak meg.
  • Az Intesa Sanpaolo menedzsmentje egy új üzleti tervet jelentett be, melynek célja, hogy újra nyereségessé tegye a pénzintézetet. A cég jelentős profitnövekedést kíván elérni a következő négy évben, elsősorban a költségek jelentős csökkentésével, a "private banking" üzletágra történő nagyobb fókuszálással és a nem kulcsfontosságú üzletágak eladásával. A társaság 800 fiókot fog bezárni, és 4500 alkalmazottját fogja áthelyezni a közeljövőben, azonban elbocsátásokat nem terveznek.
  • Így a bank várakozásai szerint 2017-ben már 4,5 milliárd eurós nettó profitot fognak tudni elérni, 10 százalékos sajáttőke-arányos megtérülés mellett.
  • A vállalat egy külön egységbe, egy belső "rossz bankba" helyezi ki a problémás hiteleiket. Az egység 46 milliárd eurónyi problémás hitelállománnyal fog rendelkezni, és a céljuk ennek az állománynak a lefelezése lesz 2017-ig. Ezen túl 8,1 milliárd eurós céltartalékot képeztek a nem teljesítő hitelekre.
  • A nem teljesítő hitelek hatalmas állományától nem csak az Intesa Sanpaolo szenved, az UniCredit nagy részben azok miatt bukott 15 milliárd eurót a tavalyi negyedik negyedévben.
  • Az Intesa Sanpaolo a nagy veszteségek ellenére képes volt javítani tőkemegfelelési mutatóin. A Tier-1-es ráta 12,3 százalékra emelkedett év végére a három hónappal korábbi 11,2 százalékről. Így az Intesa büszkélkedhet az egyik legmagasabb Tier-1-es rátával az olasz bankok közül.
  • A befektetők értékelik a kedvező kilátásokat, és a nyereséges úrta történő visszatérésre tett erőfeszítéseket. A vállalat részvényei már 3,5 százalékot drágultak ma.
Forrás: Investor.hu