Kapkodnak saját maguk után a nagyvállalatok

Vágólapra másolva!
Továbbra is jelentős mértékben vásárolnak vissza saját részvényeikből az amerikai vállalatok, a Factset adatai szerint a lendület a tavalyi negyedik negyedévben sem tört meg. Sőt, ha az év egészét vizsgáljuk, akkor azt kapjuk, hogy a cégek utoljára a válságban költöttek ennyit visszavásárlásokra. Rövidtávon a jelenség tulajdonosi szemmel persze üdvözlendő, hosszabb távra tekintve viszont kérdéseket ébreszt. 
Vágólapra másolva!

A Factset gyűjtése szerint az S&P 500 cégek tavaly egész évben 478 milliárd dollárt költöttek saját részvényeik vásárlására, ami 24 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szinteket. Ha negyedévekre lebontva vizsgáljuk a folyamatokat, azt találjuk, hogy tavaly a második, harmadik és negyedik negyedév mindegyike hasonlóan magas (a bázist jóval meghaladó) vásárlási aktivitást eredményezett.

Forrás: Investor.hu

A tulajdonosok számára ez jó hír, hiszen a sajátrészvény vásárlásokat az osztalékfizetésekkel egy lapon kezelhetjük, azzal a fontos különbséggel, hogy az osztalékkal szemben nem minden részvényesnek jut a kifizetésből, csak annak, aki értékesíti a részvényeit a cégnek. Persze ettől függetlenül minden részvényes kvázi haszonélvezője a vállalati vásárlásoknak, a cégek által megtermelt eredmény ugyanis annak hatására kevesebb szereplő között oszlik szét.

Ez az egy részvényre jutó eredmény, vagyis az EPS emelkedésében ölt testet (ceteris paribus), amit a befektetők egy igen fontos mutatónak tartanak döntéseik meghozatalakor. Ennek segítségével kalkulálják például a P/E rátát (ami megmutatja, hogy a profit egységéért mennyit kell kifizetniük), ami magasabb EPS-sel kisebb, azaz számukra vonzóbb értéket fog mutatni. Emiatt egyébként a cégeket sokszor érik vádak a saját részvényeik vásárlásával kapcsolatban, mondván így akarják kozmetikázni az egyébként már romló alapfolyamataikat.

Összességében még ennek ellenére is azt lehet mondani, hogy a sajátrészvény vásárlások tulajdonosi szemmel üdvözlendő lépések. Rövidtávon legalábbis mindenképp! Az időtávot nem véletlenül hangsúlyozzuk, hosszabb távon ugyanis visszaüthet, ha egy termelő vállalat túl sokat költ saját részvényeinek vásárlásaira.

Nem fenékig teljfel

A részvényeire elköltött milliók, vagy milliárdok minden vállalatnál a beruházási költések terhére is mehetnek. Márpedig, ha egy cég túl keveset forgat vissza saját működésébe, az hosszabb távon megbosszulhatja magát az alacsonyabb eredményeken keresztül. Hogy most arról van-e szó, hogy túl keveset költenek a vállalatok, azt persze nehéz eldönteni, mindenesetre sok olyan véleményt lehet olvasni, amik bizony keveslik a beruházásokat.

A Societe Generale azt mondja, hogy a beruházási aktivitás várhatóan nem is fog erősödni, pusztán azért, mert a profitnövekedés mostanra eltűnt, ami jellemzően a beruházások növekedésének elapadásával fog együtt járni.

Forrás: Investor.hu

A Gluskin Sheff vezető közgazdásza, a neves David Rosenberg viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a tárgyi eszközök átlagos életkora mostanra közelíti a 22 évet, amire legalábbis 1970 óta biztosan nem volt még példa. Egyszerűen elöregednek az eszközök, vagyis a beruházások mindenképp szükségszerűvé válnak, és hamarosan határozottabb növekedésnek is indulnak.

Forrás: Investor.hu

Erre egyébként a tetemes készpénzen ülő amerikai cégeknek meg is vannak a forrásaik, már csak az elhatározás kell, hogy a rövid távú érdekeket kicsit háttérbe szorítva a hosszabb távú kilátásaikon is javítsanak a beruházásaik aktivizálásával.