Ez még nem a Facebook feltámadása

A Twitter napi grafikonja.
Vágólapra másolva!
Óriási zuhanások után próbálják összeszedni magukat a legfontosabb közösségi média részvények, több-kevesebb sikerrel. A Facebook és Twitter is elég bénán fest, korai volna még feltámadásnak örülni.
Vágólapra másolva!

A hét utolsó napjaira mintha kicsit magára találtak volna az alaposan elkalapált technológiai részvények Amerikában, csütörtökön és főként pénteken néhány egészen tetszetős emelkedést is láthattunk, a Twitter például két nap alatt 6,5 százalékot emelkedett, jelentős részben letörölve a szerdai, 7 százalék feletti nagy esést a grafikonról.

Ezzel együtt kár lenne kikiáltani a nagy feltámadást. A korábbi nagy vezetőnek számító Facebook például egyáltalán nem is tudott talpra állni, a csütörtöki, napon belüli fordulatot a pénteki mozgás nem erősítette meg. Az egyébként valóban impozáns csütörtöki emelkedést (a nap elején még folytatta az esést a részvény, de estére nagy erőkkel megérkeztek a vevők) pénteken újabb lecsorgás követte.

A hét első felének összeomlása szépen egybecseng azzal, amit egy hete írtunk. A grafikonon megjelent, rendszerint határozott trendfordulót jelző fej-váll alakzat működni látszik. A részvény ráadásul alig három nap leforgása alatt elérte az alakzatból sejthető "célszintet", talán ennek tudható be a csütörtöki átmeneti fellélegzés.

Az esésnek ugyanakkor csak masszívabb támaszok vethetnek véget. Ilyen lehet az 58 dollár körül húzódó szint, de sokkal inkább a januárban nyitva hagyott tátongó rés betöltése jeletnheti a drasztikus lejtmenet végét. Ez pedig még toávbbi közel 10 százalékos esést jelez előre.

A Facebook napi grafikonja. Forrás: Tradingview.com

Nincsen sokkal jobb helyzetben a Twitter sem, dacára az első ránézésre masszívnak tűnő csütörtöki és pénteki mozgásnak. A Facebook "kistestvére" ugyanis már az elmúlt hónapokban is lényegesen gyengébb volt, mint a Facebook, és így az esésben is előrébb járt, amióta elromlott a hangulat az internetes részvények körül.

A február második fele óta tartó lejtmenetben viszont érezhetően túladottá vált a részvény, az RSI indikátor mélyen a 30-s szint alatt, azaz a túladottságot jelző zónában kalandozott, innen kilépve pedig vételi jelzést adott. A nagy földcsuszamlás után teljesen természetes egy átementi pozitív korrekció, de jelen helyzetben tartós trendfordulóról nem beszélhetünk.

A pozitív korrekció ugyanakkor még némileg magasabbra is repítheti a részvényt, nem kizárt, hogy az árfolyam teszteli a hét elején letört 50 dolláros szintet. Annál is inkább, mert az esésből számított első lényeges Fibonacci-szint is pontosan itt húzódik, így ezt tekinthetnénk egy "természetes" korrekciónak. Az 50 dolláros szint átlépése felfelé viszont új képet rajzolna, ekkor már inkább beszélhetnénk trendfordulóról.

A Twitter napi grafikonja. Forrás: Tradingview.com

Összességében tehát továbbra is negatív képet festenek a közösségi média részvények, legalábbis a szektor fenti két prominens képviselője. Ha mindehhez ráadásul hozzá vesszük, hogy egyre több intő jel jelenik meg az amerikai piacon, és általában véve elgyengültek a korábbi húzó internetes részvények, továbbra is óvatosságra intünk a Twitterrel és Facebookkal kapcsolatban. Sőt, a megfelelő pillanatban akár ígéretes short pozíciókra is találhatunk lehetőséget.