Kuba a külföldi tőkének kínálja magát

Vágólapra másolva!
A kubai nemzetgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely sokkal vonzóbbá teszi a kommunista országot a külföldi befektetők előtt.
Vágólapra másolva!

Az új szabályozás megfelezte, azaz 30 százalékról 15-re csökkenteti a társasági adót, de a külföldi befektetőknek 8 évre szóló adómentességet is biztosít – írja a BBC. A lépés része annak a csomagnak, amellyel Raul Castro elnök a kubai gazdaság fokozatos nyitását, reformját célozta meg.

Havanna csak 1995-ben nyitotta meg a kapuit a külföldi tőke előtt, az elmúlt években azonban a befektetések nem érkeztek a várt mértékben. A nemzeti össztermék csak 2,7 százalékkal emelkedett tavaly, ami jóval alatta marad az előirányzott 7 százalékos bővülésnél. A kubai gazdaság erősen centralizált és hatékonysága meglehetősen alacsony szinten van, de már majdnem félmillió kubai kapott engedélyt arra, hogy saját vállalkozást indítson.

A televízión is közvetített parlamenti ülésen a miniszterek az új törvény elfogadása kapcsán nagyon erősen hangsúlyozták, hogy a kormány nem az ország kiárusítására törekszik, hanem olyan lépéseket tesz, amelyek a szocialista állam virágzását biztosítják.