Elmaradt bérükért tüntettek a volt malévosok

2014.03.29. 16:45

A Malév egykori dolgozói és szimpatizánsai tüntettek szombaton Budapesten az egykori nemzeti légitársaság alapításának 68. évfordulóján. Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a két éve elkezdődött felszámolás alatt még mindig nem kapta meg minden munkavállaló a neki járó pénzt.

A mintegy 250 demonstráló a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Pozsonyi úti székháza előtt tüntetett. Demeter Csaba, a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy az állami vállalat nem foglalkozik a saját munkavállalóival, csak egymásra mutogatnak az állami felelősök. Ezért azt követelik, hogy oldják meg a helyzetet, és "mindegy, hogy hogyan", de fizessék ki a törvény szerint járó pénzt a dolgozóknak.

Hangsúlyozta: nem igaz, hogy a bérgarancia-alap minden költséget fedez, és mindaddig demonstrálni fognak, amíg nem teljesítik a követelésüket. Az egyesület elnöke a rövid beszéd után átadott egy petíciót a vagyonkezelő munkatársának. Ebben a járandóság kifizetése mellett azt követelik, hogy a kormány ismerje el felelősségét a Malév "tönkretételében". 

A demonstrálók átvonultak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fő utcai épülete elé, ahol szintén átadták a petíciót. A megmozdulás résztvevői között többen a Malév egykori pilóta- és stewardess-egyenruháját viselték. A rendezők kék zászlókat osztottak ki, amelyek egyik felén a Malév felirat, a másikon pedig piros-fehér-zöld színű kérdőjelek és egy felkiáltójel voltak. A demonstráció békésen zajlott le.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a demonstrációra közleményben reagált, amelyben hangsúlyozta: a vállalat felélte a saját tőkéjét, az értékes vagyonelemeket kiárusították, így a cég értéke jelentős mértékben csökkent. A munkavállalók a bérgarancia-alapból juthatnak hozzá a pénzükhöz, ennek terhére 2012-ben és 2013-ban összesen bruttó 1,36 milliárd forintot fizettek ki nekik. A dolgozói bérek kifizetésének ütemére a felszámolónak nincs befolyása – mutatott rá közleményében a szaktárca.

A Malév 2012. február 3-án reggel 6 órakor állt le – 66 évi működés után. Felszámolásának befejezésére a bíróság legutóbb a június végét szabta határidőül. A Malév felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Zrt. szerint a jelenleg még fennálló követelés bruttó 9,1 milliárd forint, ebből 2,6 milliárd a nettó munkabér. A felszámolási vagyon a dolgozói követelések mintegy 27 százalékára nyújtana fedezetet, a 2,5 milliárd forint vagyonból mintegy 700 milliót lehetne a dolgozóknak átutalni, 1,5 milliárd forint az államkasszába kerülne adók és járulékok formájában.