Ezerszámra szabadultak a bankszámláktól a magyarok

Vágólapra másolva!
2013 elejétől vetették ki a tranzakciós illetéket. Az év végére 150 ezerrel kevesebb bankszámlájuk volt a magyaroknak, és 5 millióval kevesebb alkalommal vettek fel készpénzt az egy évvel korábbihoz képest. Igaz, az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség csak az idén indult.
Vágólapra másolva!

A magyarok háztartásoknak tavaly év végén 150 ezerrel kevesebb bankszámlájuk volt, mint egy évvel korábban. A cégek és más szervezetek számláinak száma nem változott lényegesen. A megelőző években folyamatosan emelkedett a bankszámlák száma, tavaly viszont 1,4 százalékkal, 10,6 millió darabra csökkent - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn publikált adataiból.

A betéti bankkártyák száma közben 1,4 százalékkal, körülbelül 80 ezer darabbal csökkent, a hitelkártyákból viszont 100 ezer darabbal több van az embereknél és a hazai szervezeteknél. A kártyák között pedig jelentősen nőtt az érintés nélküli fizetési funkcióval (Pay-Pass) rendelkezők aránya. Míg 2012 végén 580 ezer darab volt forgalomban, addig egy évvel később már 1 millió 761 ezer darab.

A magyarok tavaly gyakrabban és nagyobb értékben végeztek átutalásokat. Összesen 123 millió átutalás történt, ami 5,8 százalékkal nagyobb a 2012-es számnál. Az átlagos tranzakcióérték 164 ezer forint volt, de az MNB statisztikájából nem derül ki, hogy ezen belül mekkora volt a lakossági és mekkora a céges átutalási nagyság.

Növekedett a bankkártyás vásárlások darabszáma és összértéke is. A 166 millió vásárlás 16 százalékkal nagyobb az előző évinél, és hasonló mértékű az emelkedés a vásárlás értékében is, amely 1264 milliárd forintra emelkedett.

A hazai bankkártyás készpénzfelvételből 5 millióval kevesebb volt 2013 második félévében, mint egy évvel korábban, viszont a felvett összeg közel 100 milliárd forinttal emelkedett. A kevesebb készpénzfelvételt magyarázhatja a 2013 januárjától kivetett tranzakciós illeték. A készpénzfelvétel után a banknak 0,6 százalékos illetéket kell fizetnie az államkasszába. Ezt az adót a legtöbb esetben átterhelték az ügyfelekre, akiket ez arra ösztönzött, hogy kevesebb készpénzt vegyenek ki a számlájukról. Önmagában a kevesebb készpénzfelvétel kedvező összgazdasági szempontból, mert sok pénzt spórol meg az országnak. A jegybank korábbi tanulmánya szerint 100 milliárd forinttal kerülne kevesebbe a készpénzhasználati rendszer, ha a nyugat-európai szinten lenne a magyar készpénzhasználat.

A kormány 2014 februárjától kötelezte a bankokat, hogy havi két alkalommal tegyék ingyenessé a készpénzfelvételt azoknak, akik ezt nyilatkozatban kérik - ennek hatása azonban a 2013. második félévi adatokban még nem mutatkozik meg.