Az olajár még nem adta fel

Vágólapra másolva!
Bár az amerikai olajforradalom miatti többletkínálat nyomást kellene helyezzen az olaj árfolyamára, a nyersanyag tízéves ármozgását bemutató grafikon egyáltalán nem mutat észrevehető elgyengülést. 
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy az olajpiac egyik legmeghatározóbb témája az amerikai olajforradalom miatt megjelenő többletkínálat, az árfolyam még mindig egy hosszú távú emelkedő trendben mozog. Vagyis a tíz éve tartó trend egyelőre nem tört meg az olaj piacán, az árfolyam egy jól behatárolható emelkedő csatornában halad felfele, amiből eddig egyszer, a 2008-as válság során mutatott markánsabb kilengést.

Lehetséges, hogy hiába a többlet kitermelés, a világgazdaság növekedése részben azt is képes felszívni. Lehet, hogy az iráni/líbiai (vagy ahol éppen kiesés történik, mert ilyenből is rendszeresen akadnak) olaj hiánya magyarázza a jelenséget. Lehet, hogy részben a nem hagyományos kitermelési formák magasabb kitermelési költsége húzódik a jelenség mögött, és persze az is lehet, hogy idővel az olajár majd lefele veszi az irányt, ha az egyszeri tényezők kiesnek a rendszerből.

Ami viszont biztos, hogy egyelőre az olajár egy hosszú távú emelkedő trendcsatornában mozog lassan felfele, igaz az elmúlt időszakban már egyre több időt tölt a csatorna alsó szélénél.

Az amerikai WTI típusú olaj árfolyama Forrás: TradingView, Investor.hu