Holnap kezdődik a Lufthansa-sztrájk

Vágólapra másolva!
Szerdától péntekig, három napos sztrájkot tartanak a Lufthansa pilótái, ezért járatainak többségét törli a német légitársaság. Ez pedig több tízmillió eurós hatással lehet a profitra, áll a társaság közleményében. Korábban már bejelentették, hogy sztrájkra kerül majd sor, mivel a pilóták szakszervezete nem tudott megállapodni a fizetésről a céggel.
Vágólapra másolva!

Három napig megbénul a Lufthansa Csoport működése, ugyanis három egymást követő napon, szerdától péntekig a pilóták sztrájkja miatt törli legtöbb járatát a német légitársaság.

3800 járatot és több mint 425 ezer utast érint a munkabeszüntetés, ami a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és a Germanwings légitársaságokat érinti. Ugyanakkor a Lufthansa Csoporthoz tartozó többi légitársaság (Swiss Air, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Lufthansa CityLine, Air Dolomiti) pilótái nem vesznek részt a sztrájkban. Az érintett járatokról a cég honlapján lehet tájékozódni.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy hamarosan sztrájk jön a Lufthansánál, ugyanis a pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit, VC) nem tudott megállapodni a céggel a fizetésekről. A német légitársaság azt szeretné elérni, hogy a pilóták fizetését a vállalat pénzügyi eredményességéhez kössék, valamint a korábbi nyugdíjba vonulási feltételeket is megváltoztatnák. Mindezt annak érdekében, hogy a társaság 2015-re el tudja érni kitűzött profitcéljait, amiben több mint megháromszoroznák a tavaly elért üzemi eredményüket.

Viszont a mostani sztrájk érzékenyen érinti a cég nyereségességét is, a társaság közleménye szerint összességében több tízmillió euróval csökkentheti a háromnapos sztrájk a Lufthansa profitját.

Forrás: Investor.hu

Legutóbb 2010 februárjában volt komoly pilótasztrájk a Lufthansánál, akkor a járatok kétharmadát kellett törölni, habár a négynaposra tervezett munkabeszüntetés akkor nem tartott ki végig.

Egyébként múlt hét csütörtökön is érintett volt a Lufthansa a német reptereken dolgozók sztrájkja miatt, akkor a német belföldi és az európai járatok többségét sújtotta az akció.

Mivel a holnaptól kezdődő sztrájkkal lehetett számolni, ezért annak hatása a részvény árfolyamára talán kevésbé lesz nagy hatással, azonban várhatóan csökkenéssel reagálhat majd a részvény.