Hasra eshet Japán?

Vágólapra másolva!
Mától 8 százalékra emelkedett az általános forgalmi adó Japánban, amivel meglehetősen kockázatosat húzott a Japán vezetés. Sok szakértő meglehetősen pesszimista a lépéssel kapcsolatban, és attól tartanak, hogy újra gazdasági visszaeséssel nézhet szembe amiatt a szigetország. 
Vágólapra másolva!

Mától 5 százalékról 8 százalékra emelkedett az általános forgalmi adó Japánban a miniszterelnök októberi döntése értelmében. Ahogy beszámoltunk róla, ezzel több mint 15 éve nem használt intézkedéshez nyúlt vissza az ország, melybe számos politika vezetésnek beletört már a bicskája. Legutóbb 1997-ben történt áfaemelés a szigetországban, aminek az akkori miniszterelnök bukása lett a vége. Érdemes hozzátenni, hogy 17 évvel ezelőtt tört ki az ázsiai válság, tehát teljesen más volt a gazdasági környezet, mint ma, ezért az akkori helyzetet nem célszerű összehasonlítani a mostanival.

A lépéssel az egyre hatalmasabb méretű államadósság ellen kíván harcolni a japán vezetés, mivel az államadósság már elérte a GDP 226 százalékát, és bőven túllépte az 1000 billió jent.

Forrás: Investor.hu

Az adóemelésnek meglehetősen ellentétes a megítélése a piaci szereplők körében, sok szakértő szerint az áfaemelés jelentősen vissza fogja fogni a fogyasztást, ami az éppen magára találó gazdasági növekedést akaszthatja meg tartósan. Az átlagosnál alacsonyabb fogyasztási hajlandóságú japán lakosság így még inkább csökkentheti kiadásait, és még jobban a megtakarítások felé kezdhet fordulni. Az elemzők szerint nagyjából 3,5 százalékkal fog zsugorodni amiatt a japán gazdaság az idei második negyedévben az előző negyedévhez képest, ami az utóbbi bő három év legnagyobb mértékű visszaesésének felelhet majd meg.

Forrás: Investor.hu

A japán vállalatok szintén pesszimisták, és a gazdasági kondíciók romlására számítanak az előttünk álló hónapokban - derült ki a BoJ felméréséből. A társaságok arra számítanak, hogy a tőkeberuházásaikat csupán 0,1 százalékkal fogják tudni átlagosan növelni a ma kezdődött új pénzügyi évben. Ez jelentős visszaesésnek felelhet meg a tavalyi 3,9 százalékos növeléshez képest.

Velük szemben a japán bankszövetség elnöke viszont bízik a gazdaság ellenálló képességében, és úgy véli, hogy az országot jó eséllyel nem fogja megrendíteni az adóemelés. Nobuyuki Hirano szerint a visszaesés csak átmeneti lesz, ami nagy részben a vezetés által decemberben elfogadott óriási fiskális ösztönző programnak lesz köszönhető. Ezen túl a Bank of Japan is jelezte korábban, hogy kész további stimulusokat bevezetni, ha szükséges.

Hirano szerint a bankok eredményeit sem fogja jelentősen rontani a lépés, mivel a hitelkereslet továbbra is növekedhet a bankszektorban. A hitelezési aktivitás további pörgésével (Japánban sorozatban a 15. hónapja bővül a hitelezés a nagyobb bankoknál) hamarosan megállhat a marginok szűkülése, mely segíthet tovább javítani a bankok eredményeit. A hitelezés növekedése pedig ellensúlyozhatja az áfaemelés fogyasztást visszafogó negatív hatásait.