Rogán: Jön a végleges devizacsomag

Vágólapra másolva!
Még nem lehet látni, hogy az első hónapokban vagy csak ősszel, de készül a végső döntésre a parlament, miáltal a devizahitelesek árfolyamkockázata 2015-től végleg megszűnik – derült ki a Rogán Antal, fideszes frakcióvezető által adott interjúból.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal a Hvg.hu-nak beszélt a készülő mentőcsomagról, amely szerinte már a végleges megoldás lesz. Mint mondta, viszonylag gyors munka vár az új parlamentre, már 2014-ben lehetősége lesz arra, hogy döntést hozzon a devizahitelek kivezetéséről, 2015-tel pedig végleg megszűnik az ügyfelek árfolyamkockázata. Ennek előfeltétele, hogy a Kúria júniusnál tovább ne húzza az időt, és rövidesen meg fog születni a luxembourgi bíróság döntése is, az Alkotmánybíróság pedig már meghozta a maga határozatát, amely lehetővé teszi, hogy törvényi erővel belenyúljanak a szerződésekbe.

Rogán hangsúlyozta, hogy a devizahiteleket a bankokkal egyeztetve kell kivezetni, mert "ne felejtsük el, hogy az AB is leszögezte, hogy a teherviselésnek arányosnak kell lennie". Ehhez ismerni kell a Kúria véleményét arról, hogy mit gondol visszamenőleg a legnagyobb tételről, a kamatemelésekről és kisebbik tételről, az árfolyamrésről. Az utóbbiról Rogán személy szerint azt gondolja, hogy egy az egyben visszajár, az már technikai kérdés, hogy beszámításos alapon vagy egyszeri átutalással.

A végleges megoldás mindenkit egyformán érint majd, tehát nem fog rosszabbul járni az, aki belépett az árfolyamgátba, és az sem, aki kívül maradt. Mivel az árfolyamkockázat kivezetése úgy képzelhető el, hogy a devizahiteleket forintosítják, Rogán erről is beszélt, de nem mondott konkrétumot. "Forintosítani így is, meg úgy is lehet. A megoldás talán a forintosítás és az árfolyamgát között van. Addig is mindenki lépjen be az árfolyamgátba, hiszen már minden akadály elhárult, még azok is beléphetnek, akik két éve nem törlesztettek. És nem kell visszafizetnie belépéskor a két évet, mert a banknak kötelező feltenni a gyűjtőszámlára az elmaradt tartozásokat" – mondta.

A korábbi devizahiteles-mentő csomagokról itt olvashat bővebben.