Vádat emelt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) a zágrábi megyei bíróságon – írja az MTI az ügyészség internetes oldalára hivatkozva.

  • Az USKOK azzal vádolja Hérnádi Zsoltot, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át. A megegyezés értelmében Ivo Sanader, hivatali tekintélyével visszaélve hátrányos szerződést kötött Horvátország számára - áll az USKOK indoklásában.
  • Szeptemberben még egy elfogatóparancsot is kiadtak Hernádi ellen, ezzel kapcsolatban azonban nemrégiben ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozva fellebbezést nyújtott be a Mol-vezér.
  • Szintén tegnapi hír, hogy a horvát legfelsőbb bíróság megkezdte Ivo Sanader volt miniszterelnök perének fellebbviteli tárgyalását a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében. A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A fellebbviteli tárgyalásra öt napot irányzott elő a legfelsőbb bíróság háromtagú tanácsa, de az ítélethozatalig akár egy hónap is eltelhet.
  • A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.
  • A magyar energiaipari cég nem kívánta hétfőn kommentálni a hírt az MTI-nek. Egyúttal ismételten és kategórikusan visszautasította a társaság és annak vezetője elleni vádakat.