Így szúrhatjuk ki a tőzsdei lufit

Vágólapra másolva!
Egy tőzsdei lufit igen nehéz az események sodrásában felismerni, hiszen pont azért alakulnak ki, mert a befektetők nagyrésze a racionális érveléseket félretéve vásárolja a mániában érintett eszközöket. A Goldman Sachs egyik ábrája (köszönhetően a Business Insider tolmácsolásának) azonban elgondolkoztató, segítségével talán könnyebb lesz majd azonosítani a buborékok kialakulását. 
Vágólapra másolva!

Az S&P 500 egyes szektorainak összpiaci kapitalizációból való részesedését ábrázolva azonnal kitűnik az elmúlt negyven év három meghatározó lufija Amerikában. Az energiacégek, majd a technológiai vállalatok, legutóbb pedig a pénzügyi szférában megfigyelt lufik közös jellemzője (ezek alapján), hogy a szektorok hirtelen egyre nagyobb részesedést kezdtek kihasítani az összpiaci értékből. Jellemzően akkor lehetett lufiról beszélni, ha egy szektor az összpiaci kapitalizációnak több mint 20 százalékát kezdte kihasítani.

A tetszetős ábra egy másik mondanivalója, hogy jelenleg úgy tűnik, lufitól mentes a részvénypiac (ha csak nem ezúttal a részvények összessége fújja a lufit, nem pedig egy szektor), hiszen egyetlen szegmens sem mutat nagy és hirtelen felfutást a kapitalizációs rangsorban.

Forrás: Investor.hu