Pénteken is menetelt a forint

Vágólapra másolva!
Több mint két hónapja nem látott szintig erősödött a forint ma az euróval szemben, ezzel pedig árfolyama már 306 alatt található. A forint teljesítménye nem egyedi ugyanis a feltörekvő piaci devizák is erősödni tudnak. A budapesti tőzsde viszont nem zárt túl jó napot, a blue-chipek gyengélkedése miatt lemaradt az európai börzéktől.
Vágólapra másolva!
  • Jó napja volt pénteken a forintnak, ugyanis a kedvező nemzetközi hangulatban egészen 305,5 közelébe erősödött a magyar deviza az euróval szemben, ezzel pedig utoljára január végén látott szinten áll az EURHUF árfolyam.
  • A forint teljesítménye azonban nem egyedi, a feltörekvő piaci devizák közül a dél-afrikai rand és a török líra még tőle is jobban teljesített. A régiós devizák közül viszont a legjobb teljesítmény mutatta.
Forrás: Investor.hu

  • A magyar tőzsdén viszont már nem volt jó a hangulat, a blue-chipek mindegyike csökkenéssel zárt, így a BUX index is lemaradt a vezető európai parkettektől.
  • A magyar piacon a korrekció annyiban nem meglepő, hogy a héten már szép emelkedést mutattak a nagypapírok, így a befektetők profit realizálásba is kezdhettek. Az OTP a végére visszajött nagyobb mínuszából, de még így is 0,2 százalékos csökkenéssel zárt (4325 forint).
  • A Richter viszont nagyobbat esett (-2%, 4010 forint), és a Mol is 1,3 százalékot veszített értékéből (13 095 forint). A Magyar telekom 310 forinton zárt (-0,6%).
Forrás: Investor.hu

  • Nyugat-Európában viszont szépen emelkednek a vezető indexek, ezzel pedig kilencedik napjukat zárhatják pluszban az európai részvények.
  • Vélhetően az segítette a hangulatot, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az EKB modelljei alapján egy 1000 milliárd eurós eszközvásárlási program 0,2 százalékkal 0,8 százalékra emelné az inflációt, idézi a Reuters. Ez pedig újra fűtheti a spekulációkat, hogy az EKB lazább monteráis politika felé kacsingat, ami jó hír lenne a részvénypiacoknak.
Forrás: Investor.hu

  • Amerikában viszont annyira már nem jó a hangulat a vártnál valamelyest gyengébb foglalkoztatottsági adat után. A vezető tőzsdék néhány pontos mínuszbna állnak, viszont a Nasdaq már megint több mint egy százalékkal esik, így tovább folytatódik a technológiai szektor gyenge teljesítménye.

Forrás: Investor.hu