Fiókokat zár be a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
Április közepére az összes fiókját bezárja a Raiffeisen a Krím félszigeten és ezzel párhuzamosan az ottani kitettségét is felszámolja. A betéteket visszafizetik, a hiteleket visszafizettetik. 
Vágólapra másolva!
  • A régiós bankok közül legnagyobb ukrán kitettséggel bíró Raiffeisen április közepén zárja be krími egységeit, hiszen a megváltozott jogi környezet nem teszi lehetővé a Raiffeisen Bank Aval számára a helyi működést.
  • Azt írják, hogy a betéteket visszafizetik, vagy áttranszferálják másik banknál vezetett számlákra, és ezzel párhuzamosan a kihelyezett hiteleket is visszafizettetnék.
  • Utóbbival kapcsolatban sok kérdés merül fel (például, hogy azt mégis milyen formában lehetne kivitelezni), amiket a bank közleménye egyelőre nem válaszol meg.
  • A krími tevékenység a bank egy múlt heti prezentációja szerint az ukrán profitnak kevesebb, mint 2 százalékát adja, vagyis nem rengeti meg igazán a bank egészének profitbilitását. A leánybank 20,6 százalékos tőkemegfelelési mutatója és jó likviditási helyzete ráadásul segítheti a Raiffeisent a helyi problémák során.
  • A Raiffeisen számára Ukrajnával kapcsolatban talán a legnagyobb kérdés, hogy a hitelportfólió minősége mekkora mértékben romlik majd az elkövetkező időszakban, és ez mekkora veszteségeket jelent majd a banknak Ennek egy részét mindazonáltal az árfolyam nagy esésével már beárazhatta a piac.
Forrás: Investor.hu