Korábban az import UHT-tejek vitték lefelé az árakat, most még ezeknél is jó 10 százalékkal olcsóbban kínálnak magyar tejet. A szakma előre szólt, hogy ez lesz.

Az unióban általános tejtúltermelésen kívül a hipermarketek közötti extrém árverseny és az enyhe tél is lefelé húzza az árakat: a tehenek ugyanis jóval több tejet adnak a jó időben, és bár a csúcsszezon általában április-májusra esik, idén a szokásosnál is nagyobb a tejhozam - írja az Agrárszektor.

Ami meglepő, hogy korábban az import-tejeket okolták az árak letörésével: néhány hete az Auchan a szlovák Mlekót kínálta 175-, míg a Spar az S-Budgetet 179 forintért, most azonban egy magyar versenyző lépett a ringbe. A 0,1% zsírtartalmú Riska tejet először az Aldi hirdette meg 155 forintos literenkénti áron, és ez jó eséllyel a többi piaci szereplőt is további árcsökkenésre kényszeríti majd.

A szakma számításai szerint a 155 forinton az Aldinak haszna nincs, kizárólag marketingakcióként használja a rendkívül alacsony árat.

A Tej Terméktanács - amely egy korábbi állásfoglalásában már jó előre figyelmezetett, hogy újabb árzuhanás jöhet - felhívja a figyelmet arra, hogy ezekben az esetekben különösen gondosan kell mérlegelni, hogy az árképzés megfelel-e a törvényi szabályozásnak. 

A TT-szerint egyébként ez a helyzet csak időszakos, és néhány hónapon belül a piac újra normalizálódik majd.