Visszakerült a térképre Görögország

Vágólapra másolva!
Sikeresen zajlott le a görög államkötvény kibocsátás ma, amivel egy négy éves száműzetés ért véget, hiszen 2010 márciusa óta nem értékesített hosszú lejáratú állampapírokat Görögország a piacon.
Vágólapra másolva!
  • Sikeres ötéves államkötvény aukciót hajtott végre ma Görögország. Ráadásul a várakozásokhoz képest sokkal jobb volt a kereslet, hiszen több mint 20 milliárd eurónyi vételi ajánlat érkezett be, így több forrást (3 milliárd euró) tudtak bevonni, mint ahogyan azt remélték.
  • Tegnapi hírek szerint a görög pénzügyminisztérium 2,5 milliárdnyi célt tűzött ki, legalábbis a Reuters ezt írta a pénzügyminiszterre hivatkozva. A névleges kamatozása a kötvényeknek 4,95 százalék lesz, ez megfelel a kormány várakozásainak, aki öt százalék alatti hozamcélt tűzött ki.
  • Görögország hasonló, vagy jobb feltételek mellett tért vissza a kötvénypiacra, mint Írország vagy Portugália, mondta el a görög miniszterelnök egy Athéni sajtótájékoztatón.
  • Görögország 2010 márciusa óta kétszer is rászorult jelentős mentőcsomagra, amelyek összesen 245 milliárd eurót tettek ki.
  • Az RBS londoni elemzőház szakértője szerint Görögország még legalább kétszer merészkedhet ki a nemzetközi kötvénypiacra idén. Ez és a következő kötvénypiaci események pedig nagyon sokat segíthetnek a görögöknek az EU-IMF-Világbank hármassal folytatott tárgyalások során.
  • A görög gazdaságtól egyébként idén 0,9 százalékos növekedést vár az Európai Bizottság, míg jövőre már 2,9 százalékos bővüléssel számolnak azok után, hogy a válság 2008-as kirobbanása óta mintegy negyedével esett vissza az ország gazdasági kibocsátása.
  • Bár hozzá kell tenni, hogy azért még van mit tenni a gazdaságban, hiszen az ország a deflációval harcol. Márciusban 1,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, ami már a tizenharmadik egymást követő csökkenést jelenti.