Így kereskednek a profik

Vágólapra másolva!
A tőzsdén a nagyobb szereplők általában nagyobb mozgásokból akarnak profitálni, mert a rövid 1-2 napig, hétig tartó trendek során alig tudnak értelmezhető pozíciót kiépíteni. A részvénypakk felépítése pedig hasonló lehet, mint ahogyan azt még az 1930-as években a Richard D. Wyckoff leírta. Kisbefektetőként is érdemes tisztában lenni azzal, hogy hogyan is gondolkozhatnak a nagyok.
Vágólapra másolva!

Ha sikeresen akarunk kereskedni a tőzsdéken, akkor érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a piacot meghatározó nagyszereplők hogyan mozognak, milyen módszereket használnak. A technikai elemzés és az értékpapírok mozgásának egyik legnagyobb szakértője, Richard D. Wyckoff már az 1930-as években könyvet írt a nagyjátékosokról.

Nem régen a Business Insider is összeszedte Wyckoff megközelítését, hogy párhuzamot húzzon a mostani hedge fundok viselkesésével.

  • Az egyik legfontosabb dolog, hogy a nagyobb piaci szereplők nagyobb mozgásokat kedvelik, mert azokat meglovagolva tudnak jelentős profitot elérni. A befektetési alapok, hedge fundok nem tudnak könnyedén markáns pozíciót kiépíteni, egy-egy részvény esetében. Ráadásul a kiszállás során is adódhatnak problémák.

Nézzük is végig, hogy hogyan működhet a folyamat!

Egyrészt a legfontosabb, hogy megfelelő szinten tudjon beszállni a részvénybe a befektető. Ehhez szükséges megfelelő sztorit találni, amiben jókora növekedés van. Így az elemzéseknek, az ötleteknek, vízióknak, elképzeléseknek komoly szerepe van, hogy a jó sztorikat megtatlájuk. A részvénynek kellően likvidnek kell lennie, mert csak így tud megfelelő méretet felépíteni az alapkezelő.

Miután megvan a kiszemelt célpont, akkor az alapkezelőnek (tradernek) el kell kezdenie összegyűjteni a részvényeket. Ha szeretne mondjuk 1 millió darab papírt vásárolni, akkor általában nem tudja megtenni azt egy megbízással. Több, kisebb részletben kell felépítenie a csomagot úgy, hogy az ár sem száll el közben. Emiatt a beszállás akár hetekig, hónapokig is eltarthat a kiszemelt "áldozattól" függően. Sőt sokszor nem is egy brókeren, hanem többen keresztül vásárolják meg a részvényt, így a tevékenykedés "rejtett" tud maradni.

  • A kisbefektetők számára is hasznos lehet nem egyszerre, hanem részletekben felépíteni a pozíciót, így ha nincs igazunk az öteltünkkel kapcsolatban, akkor könnyedén, kis veszteség mellett ki tudunk szállni.

Vegyünk egy példát: ha a részvény 30-35 dollár között mozog és a hedge fund guru ebben a sávban akar méretes pozíciót építeni, akkor megteheti, hogy mondjuk 200 ezer darabot megvásárlásával egészen a sáv tetejéig "eltolja" az árat. Ekkor azonban, hogy ne törjön ki a sávból a papír a megvett részvények egy részét eladja (mondjuk 100 ezer darabot), így a befektetők azt látják, hogy nem tud kitörni a részvény a sávból.

A visszaesés során megint megvesz 200 ezer darab részvényt az alapkezelő, így már 300 ezer darabja lesz, de amint sávtetőnél van, akkor újra leépít a pozíciójából. Kvázi két lépést előre, egyet hátra módszerrel építi fel a megfelelő pozíciót a hedge fund guru.

Ha megvan az 1 millió darab részvény és ott mozog a sáv tetejénél a papír, akkor már következő hullám esetében nem jelenik meg eladóként az alapkezelő, így már ki tud törni a részvény és meg tud indulni mondjuk 40-50-60 dolláros szintek irányába. Sőt, a kitörés után akár még növelni is tudja a pozícióját.

Amikor a részvény nagy lendülettel emelkedni kezd, akkor előbb-utóbb az on-line média, a tévé és az újságok is felfigyelnek a mozgásra. A tapasztalt befektetők, akik látták, hogy van a papírban lehetőség, akkor már gondolkozhatnak azon, hogy elkezdik leépíteni a pozícióikat.

Minél nagyobb a hírverés a részvény körül, annál könnyebb lehet a tapasztaltabb, nagyobb pakkal rendelkező befektetőknek kiszállni. Így a klasszikus "buy the rumor sell the news" esete is előfordulhat, tehát, amikor már mindenki tud a sztoriról, mindenki számára ismert, akkor megfelelő a kiszállás.

Mire figyeljünk kisbefektetőként?

  • Egyrészt fontos, hogy megfelelő sztorit, ötletet találjunk a piacon, amiben megfelelő növekedési potenciál van.
  • A technikai elemzést is érdemes figyelembe venni az időzítéshez. Például a sávból való kitöréskor, vagy emelkedő háromszögből is felfelé törhet ki a részvény, amiből lendületes emelkedés tud jönni, hiszen megszűnik az eladói nyomás.
  • Amikor kezd túl nagy lenni a felhajtás a részvény, vagy az értékpapír körül, akkor már érdemes lehet a kiszálláson gondolkozni és zsebre vágni a profitot.

Arról, hogy milyen részvények, szektorok lehetnek a jövőben a nyerők, szó lesz az Investor.hu előadásán, ahol az OTP Alapkezelő portfólió menedzsere Boér Levente is megosztja elképzeléseit a piacról.