Martonyit a Mol igazgatóságába javasolták

Vágólapra másolva!
25 ezer euró egy évben és havonta 100 darab, összesen több mint egymilliót érő Mol-részvényre számíthat Martonyi János, ha beválasztják a Mol igazgatóságába. Erre minden esélye megvan, mert egy részvényes csoport javaslatot tett erre, a Mol vezetése pedig támogatta a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Martonyi János távozó külügyminiszter a Mol igazgatóságának tagja lehet. Egy meg nem nevezett részvényes kör javasolja a testületbe. A Mol igazgatósága támogatta a javaslatot, amely bekerült az április 24-i közgyűlés határozati javaslatai közé.

A javaslatot tevő nevét ugyan nem tudni, de azt igen, hogy a részvények több mint 1 százalékával rendelkezik. A javaslat szerint Martonyi Jánost 2014. július 1-jétől 2019. április 29-ig tartó időtartamra javasolják az igazgatóság tagjává választani.

Martonyi János külügyminiszter a mostani kormányzati ciklus végén távozik posztjáról. Martonyi az első Orbán-kormány idején, 1998–2002 között is irányította a Külügyminisztériumot. Ha Martonyi valóban a Mol igazgatóságába kerül, nem jár rosszul anyagilag: havi 100 Mol-részvényt (hétfői értékén ez 1,29 millió forintot ér) és évi nettó 25 ezer eurót (több mint 7,5 millió forint) kap – a vállalat honlapján található információk szerint.

Az igazgatóságot a részvényesekből, azaz a tulajdonosokból álló közgyűlés választja. A testület elnöke Hernádi Zsolt, aki egyben a Mol vezérigazgatójaként a menedzsmentet is vezeti. Az igazgatóság tagjai közé tartozik Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Járai Zsigmond volt jegybankelnök és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

A már korábban közzétett közgyűlési dokumentumok szerint a Mol igazgatósága javasolja a társaság közgyűlésének, hogy hosszabbítsa meg Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának lejáró igazgatósági tagságát. A testület ugyancsak javasolja Anwar al-Kharusi, az Oman Oil Company vezető tisztségviselőjének igazgatósági taggá választását, miután Mulham Al-Jarf jelezte, hogy igazgatósági tisztségéről 2014. április 29-i hatállyal lemond. Az előterjesztés szerint az igazgatóság tagjává választhatja a közgyűlés Anthony Radevet, a McKinsey & Company volt igazgatóját is.