Most éri meg a garázsvásárlás

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb az ingyenes parkolási zóna a fővárosban, még a külkerületekben is. A 4-es metró átadása tovább srófolja az amúgy is húzós garázs árakat és bérleti díjakat. Minden jel arra utal, nem fogja megbánni, aki most garázs- vagy parkolóhely-vételbe invesztál, írja az OTP Jelzálogbank közleményben.
Vágólapra másolva!

Aki ma befektetési céllal vásárol garázst, évi 7-8 százalékos adózott hozammal is számolhat. „A garázshelyek befektetési célú vásárlásának nagy előnye, hogy jóval olcsóbban lehet hozzájuk jutni, mint a lakóingatlanokhoz, az árukhoz viszonyítva azonban arányaiban magasabb összegért lehet kiadni őket” – magyarázza Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. Tavaly és tavalyelőtt a budapesti garázs- és parkolóhely-eladások döntő többsége a XIII., a XI. a XIV. és a III. kerületben bonyolódott. Budapesten az I. kerület, a megyeszékhelyek közül Miskolc volt a legdrágább.

Az elemző úgy véli, a garázskiadást az is jövedelmezővé teszi, hogy hosszabban bérbe adhatók, mint a lakások, tennivalót alig adnak, és szinte egyáltalán nem amortizálódnak. Bel-Budán 28-38 ezer, a pesti belvárosban 25-35 ezer, a külsőbb kerületekben Pesten és Budán egyaránt 15-25 ezer forint körül alakul a megszokott teremgarázs bérleti díj. A belvárosi részeken a szemfüles tulajdonosok sokszor úgy is ki tudják adni a garázshelyeket, hogy éjszakára, illetve hétvégére a környéken lakó, míg napközben, például 9-18 között az ott dolgozó bérlő használja. A két bérleti díj így együtt jóval magasabb lehet, igaz, ez a megoldás már több intéznivalóval jár. Valkó Dávid elmondása szerint főként azokat a garázsokat könnyű kiadni – tehát ilyenekbe érdemes fektetni –, amelyek közel vannak a belvároshoz, vagy a metró megállókhoz, amelyek környékén fizetős a parkolás és nehéz parkolóhelyet találni. Külön vonzerő, ha fedett, fűthető teremgarázsról van szó, lehetőleg új építésű, vagy újszerű társasházban.

Valkó Dávid szerint a fővárosi garázspiac nagyon koncentrált, a bérlők zöme Ó- és Újbudán, illetve a XIII. kerületben és Zuglóban keresett helyet az autójának. Városrészenként ingadozik az árfolyam: az I. kerületben átlagosan 2,9 millió, a XVIII. kerületben átlag 0,8 millió forint értékben cseréltek tulajdonost a garázsok. Debrecenben és Szegeden pörgött a piac, de az itteni 1,6 milliós átlagárat felülmúlta Miskolc, ahol 1,7 millió forintért keltek el a helyek.