Zavarja az erős euró az EKB-t

Vágólapra másolva!
Tovább lazíthat monetáris politikáján az EKB, ha az euró folytatja erősödését - mondta el Mario Draghi az IMF és a Világbank által rendezett hétvégi csúcstalálkozón. Draghi szavaira jelentős gyengülésnek indult az euró.
Vágólapra másolva!

Az eddigi legerősebb szóbeli intervenciónak lehettünk tanúi a hétvégén az EKB részéről, mivel Mario Draghi kijelentette, a jegybank tovább lazíthat monetáris politikáján, ha tovább erősödik az euró. Draghi az IMF és a Világbank által szervezett találkozón elmondta, az erős euró már kedvezőtlenül befolyásolja az árstabilitást a zónában, ami ellen hamarosan fel kell lépnie a jegybanknak, ha tovább romlana a helyzet.

Az eurózóna közös fizetőeszköze tavaly júliusi lokális mélypontjának elérése óta 9 százalékot erősödött a dollárral szemben, ami nem kedvez az éppen magára találó, de alacsony inflációval küzdő eurózónának.

EUR/USD napi grafikon Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

Az erős euró elsősorban az export visszafogásán keresztül hátráltathatja az eurózónát, mely történetének leghosszabb recessziója után kezdett éledezni. Ezen túl az importot is egyre olcsóbbá teszi az erős euró, ami a jegybank számításai szerint fél százalékponttal csökkenthette az amúgy is nagyon alacsony inflációt. Az eurózónában már csak fél százalékos volt az infláció márciusban éves alapon, ami messze elmarad az EKB 2 százalékos középtávú céljától. Az utóbbi hónapokban így egyre komolyabbak lettek a deflációs spirál lehetséges kialakulásával kapcsolatos aggodalmak.

Forrás: Investor.hu

Az erős euró tehát kezd súlyos problémává válni az EKB szerint, és a jegybank egyre hangsúlyosabb üzeneteket kezdett küldeni az elmúlt hetekben, hogy valamilyen eszközzel elősegíthetik annak gyengítését. Draghi a legutóbbi kamatdöntő ülés után jelezte, hogy már felmerült egy eszközvásárlási program indításának a lehetősége, és a Frankfurter Allgemeine Zeitung azt is megszellőztette, hogy egy ezer milliárd eurós program hatásait vizsgálja az EKB.

Draghin kívül Benoit Coeure EKB végrehajtó-bizottsági tag is felszólalt, aki elmondta, hogy a jegybank kész eszközvásárlási programot indítani, ha tartósan fennmarad az alacsony inflációs környezet az eurózónában, és tovább erősödik az euró.

Draghi és a többi jegybankár eddig nem fogalmazott meg ilyen egyértelmű üzenetet, mint amilyet az elnök küldött a hétvégén, amire gyengüléssel reagált ma az euró. A dollárral szembeni árfolyam az 1,39 feletti szintekről már 1,382-ig tért vissza.

EUR/USD négy órás grafikon Forrás: Tradingview.com, Investor.hu