Meglepően sok céges nyilvántartás hiányos

Vágólapra másolva!
A még mindig újként emlegetett, egy hónapja hatályos Ptk. módosításai között a slágertéma a megnövekedett vezetői felelősség. Pedig a vállalkozások csaknem hetedének kellene egészen meghökkentő hiányosságokat pótolniuk, mielőtt kitérnek erre a valóban fontos kérdésre – tájékoztat közleményében a MAZARS.
Vágólapra másolva!

A vezető adótanácsadó cég saját ügyfelei körében elvégzett kutatás szerint érthetetlen mulasztásokat mutatnak a kötelezően bejelentendő, közhiteles adatbázisokban tárolt adatok, pedig ez bírságolható. A MAZARS felmérése a megvizsgált 300 cég mintegy 13%-ánál talált hiányosságokat.

Mint dr. Borsy János Mátyás, a MARCALLIANCE-hoz tartozó Borsy Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédje elmondta, sok esetben hiányoztak a tagok, az alapító vagy alapítók, máskor a felelős tisztségviselők egyes személyes adatai. Előfordul, hogy egyes cégtagokról semmilyen információ nem található. Ugyancsak gyakori volt a kézbesítési megbízott megjelölésének hiánya azokban az esetekben, amikor a cégbejegyzési kérelemben külföldi jogi személy, vagy magyarországi lakóhellyel nem rendelkező természetes személy szerepelt. A szakember szerint, a hiányzó adatok miatt különböző szankciókkal sújthatják a cégeket, illetve ha vezetői mulasztás is megállapítható, akkor a vezető tisztségviselőt is. A bírság 100 ezer forinttól 10 millióig terjedhet, és nem csak egy alkalommal. Ha a vállalkozás a törvénysértést nem szünteti meg, a céget törölhetik a cégjegyzékből. „Ilyen esetben a tagoknak lehetőségük van arra, hogy a vezető tisztségviselővel szemben kártérítési igényt érvényesítsenek, aki ilyenkor a saját vagyonával felel a mulasztásért” – tájékoztat a szakértő.

Borsy János Mátyás szerint a cégvezetőnek érdemes áttekintenie a társaság dokumentumait, illetve a közhiteles adatbázisokban tárolt adatokat, még mielőtt áttér az új Ptk-ra.