Nem ér véget a General Motors vesszőfutása

Vágólapra másolva!
Még koránt sincs vége a General Motors vesszőfutásának, legalábbis a befektetők szerint, akik opciókon keresztül nagy mennyiségben fogadnak a GM részvények további mélyrepülésére. 
Vágólapra másolva!

Soha nem voltak még ennyire pesszimisták a General Motors befektetői, mint mostanában. Erre utal, hogy az autógyártó részvényeire köthető, a papírok árfolyamesése ellen védő opciók díja rekordszintre emelkedett. Eszerint egyre többen számítanak arra, hogy a GM árfolyama tovább fog zuhanni a céget kísérő botrány következtében.

A General Motors vesszőfutása az utóbbi hónapokban kezdődött, miután több millió autójának visszahívását jelentette be a gyújtáskapcsolók, valamint a szervókormányok hibái miatt. A gyújtáskapcsolókkal kapcsolatos problémák 13 ember halálához vezettek az elmúlt években, és a gyártó annak ellenére nem javította ki a hibákat, hogy tudott a problémákról. Az ügyben már az amerikai Kongresszus és az Igazságügyi Minisztérium vizsgálódik, melyen túl amerikai piaci részesedésének folyamatos zsugorodásával és tetemes európai veszteségekkel szembesül a GM. A visszahívások nagyjából 1,3 milliárd dollárral fogják csökkenteni a cég első negyedéves eredményeit.

Ezek következtében masszív mélyrepülést mutat be a General Motors részvényeinek árfolyama, mely a decemberben elért történelmi csúcs óta közel 25 százalékot zuhant. Az árfolyam egy fontos támaszt (a 34-dolláros szintet) is letört az utóbbi napokban, ami további esést vetíthet előre.

General Motors napi grafikon Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

Marry Barra vezérigazgató számos intézkedést hozott az utóbbi hetekben, hogy visszanyerje a bizalmat a befektetőktől és vásárlóktól. Többek között egy új szakértői csapatot állított fel, melynek a GM autóinak biztonságosabbá tétele lesz a feladata. Ezen túl személycseréket hajtott végre a felsővezetésben, és egy programot indított, melynek az lesz a célja, hogy az alkalmazottakat a különböző problémák bejelentésére bátorítsa.

A befektetők viszont úgy gondolják, hogy a vállalat még nem fogja maga mögött hagyni a problémákat, és a vesszőfutás tovább folytatódhat a következő napokban, hetekben. Emiatt az árfolyam mélyrepülése sem ért véget, ami ellen védekezni szeretnék az eladási opciók segítségével (vagy éppen spekulálni rá). Az utóbbi öt napban naponta átlagosan 129 ezer opciós ügyletet kötöttek a General Motors részvényeire, ami duplája az utóbbi két év átlagának. Ezeknek az opcióknak a legtöbbje az árfolyam eséséből profitáló put opció.

Az opció árából visszaszámolható implicit volatilitás, mely azt mutatja, hogy milyen heves árfolyammozgásokra számítanak a befektetők 29,4-re ugrott tegnap. Ez 7,2 ponttal több a nagy rivális Ford implicit volatilitásánál. Eszerint a piac továbbra is nagy árfolyam-csapkodásra számít a General Motors részvényeinek piacán.

Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy ha nagyon sokan fogadnak egy irányba, akkor könnyen meglepetés történhet, és az ellenkezője követhezhet be a sokak által vártnak. Emiatt mi nem mernék nagy összegben fogadni arra, hogy valóban további nagy mélyrepülés jön a GM piacán. Természetesen semmi nem zárható ki, azonban érdemes résen lenni, amikor ennyire egységesnek tűnnek a piaci várakozások.