Szenved az IBM

Vágólapra másolva!
Négy százalék feletti mínuszba taszították az IBM részvényeit a befektetők tegnap piaczárás után, a vártnál gyengébb negyedéves bevételek miatt.
Vágólapra másolva!
  • Megütötték az IBM részvényeit tegnap piaczárás után a vártnál gyengébb gyorsjelentését követően. Az árfolyam több mint négy százalékot zuhant.
  • A cég árbevétele 3,9 százalékkal csökkent 22,5 milliárd dollárra az egy évvel ezelőttihez képest (várt: 22,9 milliárd dollár). Ellenben az egy részvényre jutó eredménye (EPS) 2,54 dollárra mérséklődött.
  • Az IBM-nél továbbra is rosszul teljesít a hardware divízió, valamint a feltörekvő országokban sem megy jól a cégnek. Ellenben a vezetőség megerősítette 2014 egészére vonatkozó várakozásait. A menedzsment 18 dolláros EPS-t vár, ami lényegében megfelel az elemzők 17,91 dolláros konszenzusának. 2015-re viszont már 20 dolláros egy részvényre jutó profitot tűztek ki célul.
  • Ahhoz, hogy ezt elérjék az IBM-nél a felhő alapú szolgáltatásokra helyzeték a hangsúlyt, hogy minél inkább elszakadjanak a szenvedő hardware piactól. A felhőből származó bevételek 50 százalékkal nőttek a legutóbbi negyedévben, ami hatalmas szám, azonban az elért éves szintű szám még így is csak 2,3 milliárd dollár lehet, ami a tavalyi év 99,7 milliárdos bevételének, még mindig csak töredéke.
Forrás: Investor.hu