5 milliárdért emel tőkét az 500 éves bank

Vágólapra másolva!
Elfogadta a világ egyik legöregebb bankjaként számon tartott, Banca Monte dei Paschi di Siena igazgatósága, hogy 5 milliárd eurós tőkeemelést hajtsanak végre. Korábban még három milliárddal számoltak.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a Monte dei Paschi igazgatósága, hogy öt milliárd euró értékben emeljenek tőkét, ne pedig a korábban tervezett 3 milliárd euróért, jelentette be a bank pénteken.

A héten már jelentek meg sajtóhírek ezzel a verzióval kapcsolatban, vagyis teljesen váratlanul már nem érinti a befektetőket az információ.

A 2 milliárddal nagyobb tőkeemelésre azért van szükség, hogy a három milliárd eurós állami mentőcsomag visszafizetése után is megfelelő legyen a pénzintézet tőkemegfelelési mutatója. A Monte Paschi az EKB közelgő eszközvizsgálata miatt idegeskedhet. A most tervezett emeléssel viszont a Basel III szerinti Tier 1 ráta 11,3 százalékos lehet, ami már megfelelőnek számítana. Várhatóan május 20-21-22-én szavazhat majd a közgyűlés a kérdésről.

Az első nagyobb tőkeemelésről érkező hírek kedden láttak napvilágot, amit követően 10 százalékos mínuszba is lökték a részvény árfolyamát, ahonnan csak minimálisan tudott talpra állni a részvény.

Korábban mi is megemlékeztünk már a Monte Paschiról az Investoron: