Dollármilliárdok a semmiért?

Vágólapra másolva!
Rendkívül gyenge idei teljesítményt tudnak eddig felmutatni a dollármilliárdokat kezelő, és legalább ekkora összegeket bezsebelő hedge fundok. Az alapok legutóbb a pénzügyi válság kitörése előtt tudtak olyan alacsony hozamokat elérni az első negyedévben, mint idén - írja a CNBC. 
Vágólapra másolva!
  • Tovább folytatódik a dollármilliárdokat kezelő hedge fundok vesszőfutása. Ezek a nagy alapok a pocsék tavalyi teljesítményük után idén sem jeleskednek a hozamokat illetően, és az utóbbi hat év legrosszabb évkezdetét produkálták.
  • Az első negyedévben csupán 1,23 százalékos hozamot értek el a hedge fundok átlagosan, ami meglehetősen szerény teljesítménynek tűnik a hatalmas alapkezelői díjak és fizetések mellett. Ennél rosszabbul csak a pénzügyi válság kirobbanása előtt teljesítettek az alapok. Tavaly 3,7 százalékos, 2012-ben 6 százalékos hozamot értek el az első három hónapban. A tavalyi negyedik negyedévhez képest is 2,5 százalékponttal marad el az alapok első negyedéves teljesítménye.
  • Az alapok negyedévét a februári hónap mentette meg, a második hónapban 1,75 százalékos hozamot értek el, ami ellensúlyozni a mínuszos januári és márciusi hónapokat. A márciusi veszteségek elsősorban a technológiai papírok mélyrepülésének tudható be, melyekből jelentős pozíciókat építettek ki a hedge fundok.
  • A gyenge teljesítmények ellenére a befektetők továbbra is kitartanak a hedge fundok mellett, és megvárják, hogy a második negyedévben milyen teljesítményt fognak elérni - mondta el Amy Bensted a Preqin hedge fund vezetője.

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a fedezés a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.