Annyian nyomoznak az áfabotrányban, ahányan kell

Vágólapra másolva!
Hiába jönnek elő sorra újabb történetek az áfabotrányban, és vetül fel annak a gyanúja, hogy magas rangú adóhivatali tisztségviselők esetleg hatáskörüket túllépve leállítottak vizsgálatokat, a kormányzat nem indít újabb vizsgálatot a felelősök keresésére, a nyomozó hatóságok szerint pedig ők pont annyian és annyit foglalkoznak az üggyel, amennyit kell.
Vágólapra másolva!

Mi is írtunk arról, hogy gabonakereskedők és élelmiszergyártók is komplett listákat adtak az adóhatóságnak a csalásra specializálódott vállalkozásokról, de csalódtak, mert azt tapasztalták, az ügyeskedők, törvényt kijátszók működnek tovább. Az atlatszo.hu-n pedig két ügy is napvilágra került, mindkettőnél az adóhivatal tavaly év elején megszüntetett szupercsapata akart a nyomába eredni olyan vállalkozásoknak, akik áfát csalhattak, de az egység feletti szerv vezetője, Somos Katalin a vizsgálatokat akadályozta.

Utóbbi cikkek miatt feszegette azt Vágó Gábor, az LMP képviselője a nemzetgazdasági miniszternek címzett levelében, hogy indul-e most vizsgálat Somos Katalin főigazgató tevékenységének ellenőrzésére, illetve lesz-e újabb átvilágítás az adóhivatalnál. Varga Mihály miniszter szerint nem indokolt most bármilyen egyéb vizsgálat. Varga válaszában arra emlékeztet, hogy Horváth András által tett feljelentés alapján indult nyomozás, az arra is keresi a választ, történt-e hivatali visszaélés egyes ügyekben. Ahogy a miniszter fogalmaz, „ennek а vizsgálatnak а lezárásáig nem tartom indokaltnak olyan további eljárás lefolytatását, amely bármely NAV dolgozó – а cikkben említett, vélelmezett – felelősségét vizsgálná.”

Varga a sajtóban megjelent ügyekre célozva annyit ír, hogy „az újságcikkben szereplő állításokat nem támasztják alá olyan okiratok vagy más bizonyítékok, amelyekből jogszabálysértésre lehetne következtetni. А megjelent cikkek és nyilatkozatok kizárólag általánosító kijelentéseket tartalmaznak, konkrét jogsértést nem nevesítenek, emellett а meg nem nevezett informátorokat hitelesebb forrásként kezelik, mint а NAV vezetőit és munkatársait, így láthatóan elfogult tájékoztatást nyújtanak.”

Ha lesz is ilyen újabb vizsgálat, az évek múlva lesz, legalábbis az alapján, hogy a hírek szerint milyen kevés rendőrt állítottak rá a Horváth András-féle nyomozásra. Egy hónapja hangzott el egy másik volt adóhivatali vezető sajtótájékoztatóján, hogy mindösszesen egy rendőr nyomoz, így pedig több évbe telik, mire az ügy végére ér (ezt a kihallgatást végző rendőr említette), és esetleg lesz vádirat a végén. Ezt is firtatta Vágó Gábor az ügyészségnél. A legfőbb ügyész válaszában ezt nem cáfolta, kitérő választ írt arra a kérdésre, hogy hány ember dolgozott eddig az ügyön, csak annyit írt a legfőbb ügyész, hogy „а nyomozó hatóság és az ügyészség az ügy súlyához igazodó, az optimális és szükséges erőforrásokat а nyomozás és az ügyészi felügyelet során is biztosítja.”

Azért van kitüntetett jelentősége annak, hogyan halad a nyomozás, mert a parlamenti vizsgálóbizottság is csak az után kezdheti el munkáját, ha a Horváth András-féle ügyben az ügyészségi munka lezárul, illetve büntetőjogi felelősséget állapítanak meg valakinél vagy valakiknél. Erről a nyomozásról a legfőbb ügyész azt írja, hogy „folyamatosan és időszerűen halad”, de semmi érdemi nem derül ki a válaszból. Azt Horváth Andrástól tudjuk, hogy a rendőrség több embert is meghallgatott tanúként.