Felébredhetnek a United hívek a rémálomból?

Ryan Giggs walesi labdarúgó, Manchester United
Vágólapra másolva!
A drukkerek mellett a Manchester United befektetői is fellélegeztek, miután elváltak a vörös ördögök és David Moyes útjai. Kitörő öröm azonban azért nincs a New York-i piacon, mert a részvényesek már régóta számítottak a menedzser menesztésére, ami így már az árfolyamba is beépült.
Vágólapra másolva!

A hétvégi bajnoki kudarcot követően talán nem meglepő, hogy a Manchester United menesztette menedzserét, David Moyest, aki tavaly vette át a stafétabotot a klub sikeredzőjétől, Sir Alex Fergusontól. Vitathatatlan, hogy nem ígérkezett könnyű feladatnak pótolnia Fergusont, ám vélhetően nem is ez volt a célkitűzés az első idényben.

Az azonban mindenképpen keserű szájízre adhat okot, hogy az angol bajnoki tabella 7. helyén szerénykedő United nem szerepelt túl jól a riválisokkal szemben. Az első hat helyezettel lejátszott tucatnyi meccsből csupán egyet tudott megnyerni még tavaly novemberben az Arsenal ellen.

Moyes utódja ideiglenesen a csapat egyik ikonja, Ryan Giggs lesz, aki ezidáig 962 alkalommal ölthette magára a vörös ördögök mezét.

Ryan Giggs walesi labdarúgó, Manchester United Forrás: AFP/Paul Ellis

36 millió eurónak inthet búcsút a United?

A hétvégi Everton ellen elvesztett bajnokival biztossá vált, hogy a United jövőre biztosan nem szerepelhet a Bajnokok Ligájában, igaz ennek veszélye már régóta fennállt, így talán már senki nem lepődik meg azon, hogy 19 év után először nem lesznek ott a vörös ördögök Európa első számú kupasorozatában.

Ahogyan azt korábban is írtuk, a Manchester egy igen komoly bevételi forrástól fog elesni, 2007 óta a ugyanis rendre 32-55 millió euró közötti összeget gyűjtögetett össze éves szinten a Bajnokok Ligájában. A megelőző két BL-idényben az összbevétel 8-9 százalékára rúgott ez az összeg, amit jövőre nélkülöznie kell majd a klubnak.

Forrás: Investor.hu

Merre tovább United?

Komolyabb árfolyam reakció nem követte Moyes menesztését, ami annak tudható be, hogy a befektetők már hosszabb ideje számoltak a tavaly kinevezett menedzser elbocsátását. Ennek tudható be az is, hogy az elmúlt napokban a Moyes-éra alatt a legmagasabb árfolyamot érte el a Manchester United részvényének árfolyama a New York-i parketten.

Az optimizmus egyrészt a bevételi források sokszínűségének tudható be, ugyanis a United szponzori szerződések egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a bevételekből. Ne feledjük, hogy a nyártól életbe lép a világ legdrágább mezszponzori szerződése a GM-mel, illetve hasonló jelzőkkel illethető a már megszellőztetett sportszergyártói szerződés a Nike-val is.

Másrészt Moyes lehetséges utódjával kapcsolatban is pozitív vélekedések jelentek meg. Sajtóértesülések szerint az egyik legesélyesebb jelölt nyári labdarúgó világbajnokság után a holland válogatott kispadját elhagyó Louis van Gaal lehet. Rajta kívül a Borussia Dortmund sikerkovácsa, Jürgen Klopp, és az Atlético Madriddal óriási szezont futó Diego Simeone jöhet még szóba.

Ráadásul a tulajdonosok jelentős mértékben szeretnék megerősíteni a keretet, a nyáron akár egy 200 millió fontos nagybevásárlást is tarthat egyes értesülések szerint a United. A cél tehát mindenképpen visszajutni Európa elitjébe, azaz a Bajnokok Ligájába.

A Manchester United heti grafikonja (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu