Legyőzhetetlen a Toyota

Vágólapra másolva!
A Toyota adta el a legtöbb autó világszerte az első negyedévben is, amivel változatlanul a japán gyártó uralja a világ autópiacát. 
Vágólapra másolva!

Továbbra is a Toyota uralja a világ autópiacát, mivel az első negyedévben ismét a japán autógyártó adta el a legtöbb autót a világon. A Toyota autóértékesítései 6 százalékkal emelkedtek a negyedév során éves alapon, és 2,58 millióra ugrottak. A közvetlen riválisok közül a második és harmadik helyezett General Motors, Volkswagen párosa 2,4-2,4 millió darab autót adott el az első negyedévben.

Forrás: Investor.hu

Ezzel sorozatban a harmadik negyedévben végzett az első helyen a japán gyártó a riválisokkal zajló versenyben. A Toyota elsősorban az autói iránt Kínában és Japánban tapasztalt növekvő keresletnek köszönheti vezető pozíciójának megőrzését. A japán társaság sok társához hasonlóan egyre nagyobb hangsúlyt fektet a hatalmas kínai autópiacon történő terjeszkedésre, ahol jelenleg a hatodik legnagyobb gyártónak számít. A kínai piacot még a General Motors uralja a második helyezett Volkswagen előtt.

Iparági szakértők szerint a Toyota 2016-ig vagy 2017-ig valószínűleg meg tudja őrizni vezető szerepét a globális autópiacon. A céget a gyengülő jen is segíti, ami jóval nyereségesebbé teszi az exportot, és versenyelőnyt biztosít a japán autógyártónak a többi versenytárssal szemben. A jen több mint 30 százalékot gyengült az utóbbi másfél évben a dollárral szemben a japán vezetés jengyengítő politikája miatt. A jen mélyrepülése pedig nagyban segíthet rekordnagyságú nettó profitot elérni a Toyota számára, mely idén 1900 milliárd jent tehet majd ki a vállalat várakozásai szerint.

USD/JPY napi grafikon Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

A Toyota remek értékesítési eredményeit azonban beárnyékolhatják a cég körüli negatív hírek. A cég 6 millió autójának visszahívását jelentette be a hetekben a kormányműben és az ülésekben talált hibák miatt, melyen túl 1,2 milliárd dolláros büntetést kell fizetnie az amerikai hatóságok félrevezetése miatt. A problémák az eredmények növekedését is visszafoghatják, és az elemzők emiatt 1870 milliárd jenes nettó profitra számítanak az idén a Toyotától. Ez szintén rekordnak felelne meg.

Forrás: Investor.hu