Az eurózóna válsága már a múlté, és bár vannak még kockázati tényezők, a helyi cégek számára bőven van még tér, hogy a historikus átlagnak megfelelő szintekre növeljék profittermelésüket - állítja az AllianceBernstein elemzési igazgatója. Európai cégeket kell venni? De mégis milyet?

  • Az eurózóna válságával kapcsolatban a legrosszabbon már túlvagyunk, a gazdaság 1,3 százalékkal nőhet idén, és a munkanélküliség is elkezdett csökkenni. 
  • Vannak még ugyan kockázatok, mint a francia, vagy olasz lemaradás, az euró erősödése, vagy a deflációs aggályok, mégis hozam-kockázat alapon a zóna jó lehetőségekkel kecsegtet. 
  • Az európai vállalatok sokkal jobb állapotban vannak, mint a válság előtt. 800 milliárd eurónyi készpénzük van, a hitel/sajáttőke arány 10 százalékponttal 48 százalékra csökkent. 
  • Eközben a saját tőke arányos megtérülés továbbra is alacsony szintekre ragadt be, ami már akkor is jelentős profitbővülési potenciált jelenthet, ha innen a hosszú távú átlaghoz kezdenek el felzárkózni. 
  • Miközben a profitkilátások vonzók, a gazdasági hullámzásra sokkal érzékenyebb, vagyis egy profitbővülési ciklusban potenciálisan élen járó európai részvények piacán ebből egyelőre látszólag nem sokat áraznak. Irány a magas bétájú európai papírok?

 

Forrás: Investor.hu