Happy enddel zárul az osztrák Telekom-sztori

A Cézár Pincészet Zala megyébe költözik.
Vágólapra másolva!
Kisebb huzavona után végül, de pont került a Telekom Austria felvásárlási sztorijára. A befektetők számára jó hír lehet, hogy végül a világ második leggazdagabb emberének, a mexikói Carlos Slimnek az érdekeltségi körébe tartozó América Móvil rövidesen hivatlaosan is előállhat ajánlatával. Ennek megfelelően az árfolyam is jelentős megugrással reagált a tegnapi nagyubb zuhanást követően.
Vágólapra másolva!

Bár tegnap délután még korántsem nem volt biztosra vehető, hogy a Telekom Austria két nagytulajdonosa megköti a szindikátusi szerződést, végül kedvezően zárult a történet, és szövetségre léptek a felek. A szerződés tulajdonképpen az első számú tulajdonos, az osztrák állami vagyonkezelőjének (ÖIAG) felügyelőbizottságán múlott, amely végül kisebb huzavona után rábólintott az egyezségre.

A szindikátusi szerződés értelmében a két nagytulaj, az osztrák állami vagyonkezelő, illetve az América Móvil a jövőben együttesen fog fellépni a döntéshozatal során. A felek 10 évre kötötték a megállapodást, melyet további 5 évvel akár meg is hosszabbíthatnak. Ezen kívül a paktum garantálja, hogy Ausztria részesedése nem fog 25 százalék plusz egy részvény alá csökkeni, így a fontosabb kérdésekben vétójoggal fog az állam rendelkezni.

Ráadásul az osztrák jog értelmében a feleknek felvásárlási ajánlatot kell tenniük a Telekom Austria közkézen forgó részvényeire. Ezt a lépést a mexikói Amércia Móvil fogja meglépni, amely a Telekom Austria közleménye szerint részvényeként 7,15 eurós ajánlattal fog előállni.

Forrás: Investor.hu

Ez a tegnapi 6,65 eurós árfolyamhoz képest mintegy 7,5 százalékos prémiumot jelent, igaz ehhez az is kellett, hogy a szerdai kereskedés során jelentős árzuhanáson menjen keresztül az osztrák telekompapír. Ennek hátterében pedig azon hírek álltak, hogy az ÖIAG felügyelőbizottsága délután még korántsem volt döntésképes az ügyben, mivel nem jelent meg elegendő tag az ülésen ahhoz, hogy rábólintsanak, vagy éppen elutasítsák a szerződést.

Az ajánlati tulajdonképpen nem számít meglepetésnek, hiszen eredeti számításaink szerint 7,11, míg frissített modellünk szerint minimum 7,39 eurós minimumárat felvásárlási árat jeleztünk előre. Ráadásul ne feledjük, hogy a 7,15 eurós ár a törvényileg előírt minimális árhoz képest is kedvező hozamot kínál. Az elmúlt fél év 6,43 eurós súlyozott átlagárát ugyanis 11 százalékkal múlja felül az ajánlat.

Persze vitathatatlan, hogy az iparágban végbement tranzakciók alapján akár jóval nagyobb prémiumot is adhatna az América Móvil.

A kedvező hírre az árfolyam egészen 7,2 euróig ugrott, ami 8,2 százalékkal haladja meg a tegnapi záróárat.

A Telekom Austria napi grafikonja (Bécs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu