Brutális erő van a Caterpillarban

Vágólapra másolva!
A hernyótalpas ipari gépeiről híres Caterpillar árfolyama nagyot ugrott, miután a cég a vártnál jobb negyedéves számokat közölt, és még a teljes évre vonatkozó kilátásait is fölfelé módosította. Az árfolyam közel négy százalékos pluszban nyithat.
Vágólapra másolva!
  • Szebb évet vár az óriási hernyótalpas ipari gépeiről híres Caterpillar (CAT), emiatt pedig 6,1 dollárra emelte 2014-es egy részvényre jutó eredményvárakozását, a januárban jelzett 5,85 dolláros szintről, ráadásul ez jóval meghaladja az elemzői konszenzusban szereplő 5,81 dolláros prognózist is.
  • Az első negyedéve is jól sikerült az ipari monstrumokat gyártó vállalatnak, ugyanis a tisztított EPS-e 1,61 dollár lett (várt: 1,23 dollár), és az árbevétele is minimálisan jobban alakult (tény: 13,2 milliárd dollár, várt: 13,1 milliárd dollár).
  • A kedvező számoknak meg is örültek a befektetők, ugyanis a Caterpillar árfolyama több mint 4 százalékos pluszba lendült piacnyitás előtt.
  • A CAT a világ legnagyobb építőipari gépgyártójának számít, és ebben a szegmensben 20 százalékos bevételnövekedést ért el a cég 2014 első három hónapjában, míg profitja triplázódott. A cég most azt várja, hogy az egész évben jól teljesít majd az építőipari gépek szegmense, ezért az idei évre 10 százalékra emelte a növekedési várakozását a korábbi 5 százalékról.
  • Ugyanakkor a bányaipari gépek divíziója szenvedett az első negyedévben. Az egység profitja 68 százalékkal apadt (árbevétel: -37%), míg a 2014-es évet tekintve 20 százalékos bevételeséssel kalkulál a cég. Ez duplája a korábban vártnak.