Vágólapra másolva!
Egy fokozattal rontott Oroszország devizaadósságának besorolását az S&P, az országból zajló masszív tőkekiáramlással és a gazdasági kilátások romlásával indokolva a lépést. Az olasz és a ciprus adósbesorolás kilátásai viszont javultak, a Fitch módosított a két déli országgal kapcsolatos kilátásain. 
Vágólapra másolva!

Számos ország adósbesorolását módosították vagy erősítették meg ma a hitelminősítők:

Oroszország devizaadósságának besorolását egy kategóriával, "BBB-"-ra rontotta az S&P, negatív kilátásokat rendelve mellé. Ez már csak egy fokozattal van a bóvli kategória felett, és még pont befektetésre ajánlott minősítést jelent.

A hitelminősítő az Oroszországból történő masszív tőkekiáramlással és az amiatt gyengülő növekedési kilátásokkal indokolta a lépést. Az S&P szerint további leminősítés jöhet, ha a gazdasági kilátások tovább romlanak Oroszországban, ha súlyosbodik a válság Ukrajnával, és ha újabb szankciók lépnének életbe Oroszország ellen.

Az ukrán válság kirobbanása miatt az első negyedévben 50,6 milliárd dollárnyi tőke hagyta el Oroszországot, ami elképesztő összegnek számít. Tavaly az egész évben összesen 63 milliárd dollárnyi volt a tőkekiáramlás. Emiatt a legoptimistább esetben is csak fél százalékkal nőhet az orosz GDP idén az elemzői várakozások szerint.

Az orosz leminősítés hírére gyengülni kezdett az orosz rubel, és a tegnapi 49,4 körüli szintekről 49,8-ig szaladt fel az euróval szembeni árfolyama. A MICEX orosz tőzsdeindex szintén zuhanni kezdett, és ma már 1 százalékos mínuszt szedett össze.

Az olasz adósbesorolással kapcsolatban viszont kedvező hírek érkeztek, mivel a Fitch negatívról stabilra javította az ország kilátásait. Olaszország devizaadósságának minősítése maradt "BBB+" kategóriában.

A Fitch azzal indokolta a lépést, hogy Olaszország recessziója a tavalyi év második felében véget ért, jelentősen javultak az ország pénzügyi kondíciói. Az ország pénzügyi stabilitása és az adósságválsággal szembeni ellenálló-képessége így jelentősen javult az utóbbi hónapokban. A bankszektor is profitált a javuló gazdasági környezetből, és az olasz bankok erősíteni tudták tőkehelyzetüket, így nagyobb eséllyel fognak átmenni az EKB közelgő stressztesztjein.

Ezen túl a nemrégiben megválasztott új miniszterelnök, Matteo Renzi új struktúrális reformokat jelentett be, és megerősítette, hogy mindenképp 3 százalék alatt kívánják tartani az idei GDp-arányos költségvetési hiányt.

A Fitch a ciprusi adósbesorolás kilátásain is javított, és szintén negatívról stabilra módosította azt. Ciprus hitelminősítése maradt a befektetésre ajánlott "B-" kategóriában. A hitelminősítő az országban megindult megfelelő reformokkal és a javuló gazdsaági kilátásokkal indokolta a lépést.