A következő időszakot befektetési szempontból leginkább a részvénypiacok fogják dominálni. Az árfolyamok korábbi emelkedése miatt azonban jelenleg nehéz olcsó eszközt találni, ezért ebben a környezetben felértékelődik a védett típusú részvénypiaci eszközök és a portfólió-tervezés jelentősége

Részvények

A részvénypiacokon már olyan magasan vagyunk, ahol ritkább a levegő, könnyen meg lehet szédülni. A részvénypiaci árfolyamok jócskán a hosszú távú átlagok fölött járnak, ezeken a szinteken már egyetlen kedvezőtlen adat is könnyen el tudja tántorítani a befektetőket. A továbbiakban akkor várható további árfolyam-emelkedés, ha az élénkülő gazdasági növekedés a vállalatok profitkilátásainak növekedésében is lecsapódik. A mostani gyorsjelentési szezon ezért különösen érdekes a részvénypiacok további iránya szempontjából. Különösen akkor, amikor a korábbi nyugat-európai gyorsjelentési szezonok csalódásai után a mostani végre kedvezőnek ígérkezik.


A következő negyedévben a feltörekvő piacok lehet a részvénypiaci fekete ló. Mivel a feltörekvő tőzsdéket jelenleg nem favorizálják a befektetők, ezért azok ennek megfelelően olcsók, jócskán elmarad az értékeltségük a fejlett tőzsdéktől. Az egyes országokat külön tekintve azonban találhatunk olyan lovat, amire érdemes fogadni (pl. India, távol-keleti régió). A hazai tőzsde kilátásait illetően továbbra sem vagyunk optimisták, hiszen a vállalati szektort terhelő különadók miatt nem látunk élénkülésre mutató jeleket.

Kötvénypiac

A kötvénypiacok történelmi összehasonlításban kifejezetten drágának számítanak, így a kötvényekkel kapcsolatban nem vagyunk optimisták a következő negyedévet illetően. Az emelkedő növekedési kilátások emelkedő kamatokat hoznak, így a kötvénypiaci hozamok is elkezdenek fölfelé menni. A fejlett országok nominális GDP-növekedésével párhuzamosan a hosszabb kötvényhozamok is emelkednek, ami a feltörekvő régiókra is nyomást gyakorol. Ezért ez utóbbiak esetében a hosszú távú hozamok emelkedése mellett még további tőkekiáramlási hullámok várhatók.
A hazai jegybanki alapkamatot illetően még egy vágás valószínűsíthető, majd ezt követően marad az alacsony kamatkörnyezet. Ez azt jelenti, hogy a rövid kötvényhozamok esetében még minimális csökkenés várható, miközben a hosszú távú hozamoknál már emelkedésre lehet számítani.

Devizák

A következő hetekben a devizapiacon főként az lesz érdekes, hogy a forint mennyire tud megerősödni. Egyelőre nem látható, hogy az euró újra átlépné a 310 forintos határt, inkább a 300-310 közötti árfolyamra, annak is az alsó sávhoz közelítő értékére számítunk, ezért újra érdemes forint befektetésekben gondolkodni.

Nyersanyagok

A kínai növekedés lassulásának mértéke ugyan megnyugtatta a tőkepiacokat, hiszen azt mutatja, hogy sikerülhet egy lassabb, de fenntartható növekedési pályára állítani a világ második legnagyobb gazdaságát. Egyúttal azonban kedvezőtlen a nyersanyag-exportáló országok - leginkább a Dél-Afrikai Köztársaság és Brazília - számára, mivel a csökkenő kínai nyersanyagigény miatt a nyersanyagárak további csökkenése valószínűsíthető.

Portfólió-építési javaslatok

Részvénytípusú eszközök semleges súlyra történő visszaállítását javasoljuk:

  • A részvénypiaci emelkedést eddig főként a magas kockázatvállalási hajlandóság fűtötte, így a fejlett részvénypiacok értékeltségi szintjei a hosszú távú átlag fölé kerültek.
  • A további emelkedéshez a vállalati profitok szignifikáns emelkedésére is szükség van.
  • Ennek megfelelően a nem védett részvénytípusú eszközöknél részleges profitrealizálást javaslunk.

Védett alapok felülsúlyozását javasoljuk:

  • A tőke- és hozamvédett alapok a bizonytalanabb környezetben is kedvező lehetőséget jelentenek a középtávú részvénypiaci lehetőségek biztonságosabb, kihasználására védett formában.

A hazai kötvények alulsúlyozásának fenntartása:

  • A gyakorlatilag változatlan fogyasztói árak és a pozitív, támogató külső környezet miatt további kamatcsökkentést várunk.
  • A rövid távú állampapírok esetében ezért még hozamcsökkenésre lehet számítani, míg a hosszú távú kötvényeknél az elmúlt időszak hozamcsökkenése után már a hozamok emelkedése valószínűsíthető.

A pénzpiaci eszközökre továbbra is a semleges súlyozás fenntartását javasoljuk, de a deviza eszközökre a korábbi felülsúlyozás helyett semleges súlyt ajánlunk:

  • A javuló külső megítélés, a folyó fizetési mérleg többlete és a magas devizatartalék-szint stabilitást adhat a forint árfolyamának, így az tovább erősödhet a nemzetközi devizákkal szemben.