Jól keres a Visa a bankkártyákkal

Vágólapra másolva!
Több mint negyedével ugrott meg a világ egyik legnagyobb bankkártya-kibocsátójának, a Visának a profitja az első negyedévben. A cég alapfolyamatai továbbra is erősek, a kártyái iránt kimagasló a kereslet, azonban az orosz-amerikai feszültségek némileg ronthatják majd az idei eredményeket. 
Vágólapra másolva!
  • A Visa egy év alatt 26 százalékkal, 1,6 milliárd dollárra növelte nettó profitját az első negyedévben, ami részvényenként, egyszeri tételektől tisztítva 2,2 dolláros nyereségnek felelt meg (várt: 2,18 dollár).
  • Az árbevétel 3,16 milliárd dollárra ugrott, ami viszont kissé elmaradt a 3,18 milliárd dolláros elemzői várakozástól. A várttól elmaradó árbevételben a dollár számukra kedvezőtlen erősödése játszott szerepet.
  • Az első negyedév során 12 százalékkal emelkedtek a Visa kártyáival történt tranzakció volumene. Ez azt mutatja, hogy a vásárlók egyre többet használják a Visa bankkártyáit fizetésnél. A globális trendek is abba az irányba mutatnak, hogy a készpénz egyre jobban szorul vissza, és inkább az elektronikus fizetési formákat részesítik előnybe a vásárlók.
  • A következő negyedévekben viszont az erősödő dollár ismét kisebb nyomás alá helyezheti az eredményeke - mondta Charlie Scharf vezérigazgató. Az alaptevékenységük viszont változatlanul erős maradhat az előttünk álló időszakban is. A nettó bevételek 10-11 százalékkal emelkedhetnek az aktuális pénzügyi évben. Az EPS-t néhány centtel viszont ronthatja ebben az évben, hogy egyes orosz bankok betiltották a Visa kártyáit (a Mastercard kártyáival együtt) az amerikai szankciókra adott válaszul.
  • A részvény 4,5 százalékot esett zárás után az eredményekre. A befektetők vélhetően a várttól elmaradó árbevételt, és az eredményvárakozásokkal kapcsolatos óvatos pesszimizmust nem fogadták pozitívan.
Forrás: Investor.hu