Szétkapnák a 4-es metró gyártóját

forgalomba állt az első Alstom-szerelvény a 2-es metró vonalán, tilos jelzés az Örs vezér téri állomáson
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is elstartolt a verseny a 4-es metrókocsik gyártójaként is ismert Alstom energetikai egységéért, miután a GE 12,4 milliárd eurót kínált fel az üzletágért. Bár a Siemens még nem állt elő ajánlatával, vélhetően erre sem kell majd sokat várni.
Vágólapra másolva!

A korábban megszellőztette 13 milliárd euró körüli összeggel szemben végül hivatalosan 12,4 milliárd eurós ajánlatott állt elő a General Electric a francia Alstom energetikai üzletágára. Hazánkban a 4-es metrókocsik gyártójaként ismert cég igazgatósága pozitívan fogadta az amerikaiak érdeklődését, és mindjárt ki is neveztek egy bizottságot, amely június 2-ig vizsgálhatja az ügylet hatásait.

Persze koránt sem biztos, hogy a GE lesz a befutó, hiszen korábban a Siemens neve is felmerült, mint vásárló. Ráadásul a német vállalat tegnap megerősítette, hogy egy alapos átvilágítást követően ők is ajánlatot tesznek majd a divízióra.

Ahogyan azt korábban is írtuk, mindkét pályázó mellett találni támogatókat: a GE pártját az Alstom legnagyobb tulajdonosa, az építőiparban és távközlésben egyaránt jártas Bouygues fogja, míg a francia állam a Siemens ajánlatát favorizálja. Bár az állam közvetlenül nem rendelkezik részesedéssel az Alstomban, mégis komoly alkupozícióval bír, hiszen több cégen keresztül is jelentős vevője a cégnek.

Arnaud Montebourg francia ipari miniszter elmondása szerint a Siemens győzelme esetén két „európabajnok” jöhetne létre. A német vállalat ugyanis a közlekedési eszközöket gyártó divízióját ajánlaná fel az Alstom energetikai részlegéért cserébe némi készpénz mellett. Ezzel szemben, ha a GE lenne a befutó, akkor az Alstom jelentős mértékben csökkenthetné adósságállományát, illetve részvényeseinek is pénzt jutathatna vissza.

A GE lépését pozitívan értékelték a befektetők, az Alstom mindjárt 15 százalékos ugrással indította napot, igaz a részvény kereskedését múlt hét csütörtökön felfüggesztették, így azóta nem lehetett adni-venni őket. Bár az emelkedés egy részét gyorsan leadta az Alstom, még így is 9 százalékos pluszt tud felmutatni, ráadásul az egy hete kiszivárgott pletyka napvilágra kerülése óta mintegy 21 százalékkal áll magasabban az árfolyama. A felvásárlásban szintén érintett Siemens egyelőre 0,2 százalékos emelkedésben található.

Alstom heti grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu