Kínlódik a Mol horvát leánya

Mol napi grafikon
Vágólapra másolva!
Az árbevétel mellett szinte minden fontosabb profitsoron eredményének csökkenéséről számolt be a Mol horvát leánya, az INA.
Vágólapra másolva!
  • 8 százalékos profitcsökkenésről számolt be éves alapon a Mol horvát egysége, az INA, amely elsősorban az alacsonyabb gázértékesítéssel, illetve a visszaeső finomítói termeléssel indokolta a gyengébb eredményt. Az év első három hónapja során 241 millió kunás nyereséget mutatott fel az INA, míg 2013 első negyedévében az újraszámolt profit 261 millió kuna volt.
  • Az amortizáció és értékcsökkenés előtti üzemi eredmény (EBITDA) szintén gyengébb lett, mint egy éve, 1 milliárd kunáról 831 millió kunára esett vissza. Az árbevétel terén viszont meg ennél is nagyobb, mintegy 22 százalékos visszaésésről számolt be az olajcég.
  • Áldott Zoltán, az igazgatóság elnöke kifejtette, hogy a jövőben a kutatás-termelés terén kívánják megerősíteni pozícióikat. Ennek érdekében pedig az Adriai-tengeren lévő olaj- és gázmezők értékesítésére kiírt tendereken is pályázni fognak a közeljövőben.
  • Vélhetően az INA nem túl acélos gyorsjelentése is szerepet játszik a Mol gyengélkedésében, a hazai olajpapír, ugyanis a nyitást követő kisebb pluszait gyorsan leadta, és már 0,7 százalékos csökkenésben tartózkodik.
Mol napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu
  • Az INA szénhidrogén termelése ugyan 6 százalékot zsugorodott éves szinten, de a horvát olajtermelés növekedni tudott éves szinten.
Forrás: Mol, INA, Investor.hu