Budapest környékén éledezik a lakásépítés

Vágólapra másolva!
Az idei első három hónapban 51 százalékkal több lakás épült országszerte, mint tavaly, de még így is nagyon kevés az építkezés. A mélypontról való elmozdulás nagyrészt a fővárosnak és környékének tudható be, emellett csak az ország északnyugati részében van érzékelhető fejlődés.
Vágólapra másolva!

Budapesten az év első három hónapjában összesen 529 lakást vettek használatba, ami ugyan több mint kétszerese az egy évvel korábbinak, de még így is bőven a 2012-es szint alatt maradt, annak 70 százalékát sem érte el. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban összesen 1692 lakás épült, és több mint a fele Közép-Magyarországon. Ezen kívül csak Győr-Moson-Sopron megyében figyelhető meg számottevő lakásépítési tevékenység. Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is csökken a lakásépítési hajlandóság.

Az új lakóépületek között kevesebb a családi ház, aránya 70-ről 53 százalékra csökkent, helyette a többszintes, többlakásos épületek lettek jellemzőbbek, ezek aránya 24-ről 43 százalékra emelkedett. Lakóparkok továbbra is alig épülnek, arányuk 2 százalék volt.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 99 négyzetméter, ez 13 négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.