Egyelőre még várni kell a világ egyik legnagyobb felvásárlására, ugyanis a brit AstraZeneca vezetése nemet mondott a Viagra gyártójaként is ismert Pfizer újabb ajánlatára. Így az amerikai gyógyszergyártón egyelőre az sem segített, hogy a várthoz képest kedvezőbb gyorsjelentéssel állt elő.

  • Az egyszeri tételek megszűrése mellett 57 centes nyereséget ért el az első negyedévben a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége, a Pfizer. Ezzel nem csak az egy évvel korábbi 51 centes profitot sikerült túlszárnyalni, hanem az elemzők által várt 55 centet is.
  • 2014 egészét tekintve a gyógyszercég menedzsmentje megerősítette az eredményre (EPS: 2,2-2,3 USD), illetve az árbevételre (49,2-51,2 milliárd USD) vonatkozó korábbi várakozását. A vezetők elmondása szerint ugyanis az első negyedév a várakozásaikkal összhangban alakult.
  • A menedzsment várakozása egyébként az elemzői konszenzussal is egybevág, az egy részvényre jutó eredmény terén ugyanis 2,25 dolláros profittal számolnak a szakértők, míg a bevételek terén 49,9 milliárd dollárt jeleztek előre.
  • A befektetőket a gyorsjelentés mellett az AstraZeneca ügylet kötheti le, amely egyelőre nem áll túl fényesen, mivel a brit gyógyszercég igazgatósága nemet mondott a Pfizer legutóbbi, 106,4 milliárd dolláros ajánlatára is. Szerintük ugyanis a részvényenkénti 50 fontos (5000 penny) felvásárlási ár is alulértékeli a társaságot.
  • A Pfizer részvénye így 0,8 százalékos csökkenéssel készül nyitni a tengerentúlon az előzetes indikációk szerint, míg az AstraZeneca pénteki záróára közelében ingadozik 4808 penny közelében.
Pfizer napi grafikon (NYSE)Forrás: AmiBroker, Investor.hu

 

AstraZeneca napi grafikon (London)Forrás: AmiBroker, Investor.hu