Izzik a levegő a Coca-Cola körül

Vágólapra másolva!
Felizzott a levegő a Coca-Cola körül, méghozzá a vezetőség „túlzott” kompenzációja miatt. Warren Buffett a cég legnagyobb tulajdonosa is ellenezte a tervezett programot, azonban nem akart „háborúba bonyolódni” a multival. Ezt több aktivista befektető, köztük Carl Icahn is felrótta neki.
Vágólapra másolva!

Kereszttűzben a Coca-Cola

Amíg mi itthon majálisoztunk, és élveztük a hosszú hétvégét, addig igencsak felizzott a levegő a világ egyik legismertebb cége, a Coca-Cola körül.

Az ok, hogy a menedzsment jövőre egy új vezetőség kompenzációs programot szeretne elfogadtatni, amiben akár 340 millió darab részvény kibocsátásra is engedélyt adna a következő négy éves időszakban. Ezt a vezetőség tagjai vásárolhatnák meg előre meghatározott áron. Az ilyen programok egyébként megszokottak a tőzsdei cégek életében, viszont ebben az esetben ennek nagysága a vita tárgya. A vállalat előző ilyen programja, amit 2008-ban indított 280 millió darab részvényopció kibocsátását tette lehetővé.

David Winters aktivista befektetők (Coca-Cola részvényes) azzal érvelt a kompenzáció elutasítása mellett, hogy körülbelül 15 százalékkal is hígítaná a jelenlegi tulajdonosok részesedését. Ráadásul Winters szerint ezzel a részvényesektől átcsatornázzák a profitot a menedzsmenthez.

Buffett viszont úgy nyilatkozott, hogy Wintersnek igaza van a program eltúlzottságában, viszont számításai tévesek. A Winters érvelésében szereplő szám azért megtévesztő, mert ez már tartalmazza azokat a részvényopciókat is, amiket már kibocsátottak, de még nem hívtak le, véli a CNBC újságírója.

Közben a Wall Street Journal arról írt már, hogy valószínűleg a Coca-Cola változtatni fog az eredeti terven.

Buffett: „Nem akartam háborúzni”

Egyébként a kompenzációs tervezetet el is fogadta a Coca-Cola közgyűlése április 23-án, viszont úgy, hogy például a legnagyobb tulajdonos, a Berkshire Hathaway (Buffett cége 9 százaléknyi kólarészvény birtokol) tartózkodott a szavazástól, így összesen csak a kint lévő részvények kicsivel kevesebb, mint a fele szavazott (83 százalékuk igennel).

A Coca-Cola azzal érvelt, hogy a tervezett program nem különbözik jelentősen a korábbitól, és az opciókat amúgy is csak akkor lehet lehívni, hogy ha elérik a kitűzött teljesítménycélt a vezetők.

Egyébként a részvény visszavásárlási programokkal tudják a cégek ellentételezni a kibocsátott opciók hígító hatását. Ha a tavalyi évet vesszük, akkor a Coca-Cola 121 milliónyit vett vissza, miközben 54 millióval nőtt a részvények száma az opciós és egyéb részvényjuttatási programok hatása miatt, írja a CNBC.

A Bershire Hathaway szombaton tartotta éves közgyűlését, ahol Buffett úgy fogalmazott a nagyjából 38 ezer fős tömeg előtt, hogy azért nem szavazott a Coca-Cola kompenzációs tevei ellen, mert nem akart „háborút indítani a vezetőség ellen”, de ki akarta fejezni nemtetszését.

Icahn is beszállt a szócsatába

Nem hagyta szó nélkül a Coca-Colánál folyó vitát Carl Icahn az egyik legismertebb milliárdos aktivista befektető sem. Hétvégi írásában, bár leszögezi, hogy ismeri, tiszteli és szereti Buffettet, sőt még néha követi is tanácsait, azzal hogy most nem szavazott a cég indítványa ellen nem ért egyet.

Icahn arról híres, hogy olyan rosszul vezetett cégeket keres, amik sokkal jobban működhetnének, ha megfelelő menedzsmentje lenne. Gyakran saját embereit ülteti a vezetőségbe, hogy azokkal érdemben befolyásolja a cég működését. Többen viszont azzal vádolják, hogy csak rövid távú érdekeket néz, hogy minel gyorsabban, minél többet keressen, ami káros az adott cég életére.

Icahn szerint el kell kerülni, hogy a menedzsment olyan döntéseket hozzon, amivel árt a részvényeseknek, különösen a saját juttatásuk megszavazását illetően. Mint aktivista befektető éppen ezek ellen harcol, és a múltban többször is pozitívan befolyásolta a kiszemelt cégek életét azáltal, hogy fellépett a gyenge vezetőség ellen, mivel alapjában véve a legtöbb társaságot rosszul vezetik. A legtöbb igazgatóság szerinte nem törődik a felelősséggel, nem lehet őket elszámoltatni.

Szerinte Buffett így rossz példát mutat, ugyanis, ha egy olyan befolyásos ember, mint ő sem tesz semmit a rossz vezetőségi döntések ellen, akkor mit lehetne várni a többiektől, teszi fel a kérdést Icahn.

Aki teljes egészében szeretné elolvasni Icahn írását az itt megteheti.

Buffett egyébként válaszolt is erre. Elismeri, hogy Icahnnek igaza van bizonyos esetekben a vezetőség viselkedését illetően, de ugyanakkor ő (Buffett) látott már sok jó menedzsmentet is. Összességében Buffett leszögezi, hogy szerinte nem csak egy irányból lehet befolyásolni a vezetőség tevékenységét, és kieszközölni változásokat.