Pörög a jelentési szezon, mire figyeljünk?

Vágólapra másolva!
Tovább pörög a héten a gyorsjelentési szezon, az előttünk álló napokban számos amerikai és európai vállalat teszi közzé első negyedéves eredményeit. Amerikában a Tesla gyorsjelentése kaphat kitüntetett figyelmet, Európában pedig egyes bankóriások mellett a telekomszektor jeles képviselői is lerántják a leplet a negyedéves számaikról. A cégek gyorsjelentéseire azért is érdemes odafigyelni, mert az eredmények közzététele heves árfolyammozgásokkal, adott esetben kedvező vételi-eladási pontok kialakulásával járhat együtt.
Vágólapra másolva!

Tesla Motors – Csütörtök, piaczárás után

A nemzetközi piacokon a hét egyik leginkább várt gyorsjelentése minden bizonnyal a Tesláé. Az elektromos autógyártó hihetetlen lendülettel terjeszkedik, a legújabb hírek szerint a világ legnagyobb autópiacán, Kínában elkezdik az S Modellek értékesítését, amihez az elektromos töltőállomás-hálózatot is megkezdik kiépíteni.

A Tesla árbevétele közel 20 százalékkal emelkedhetett a negyedév során az előző év azonos időszakához képest, a profit viszont 42 százalékos visszaesést mutathatott. A negyedik negyedévben a várakozásokat messze felülmúló nyereségről és árbevételről számolt be a cég, melyet a befektetők is díjaztak, így a Tesla 8,4 százalékos ralit mutatott be akkor.

Walt Disney – Kedd, 22:15

A híres filmgyártó, a Walt Disney kedden piaczárás után rukkol elő első negyedéves számaival. A vállalat negyedéve jól sikerülhetett az elemzők szerint, az egy részvényre jutó profit 20 százalékkal, az árbevétel 6,5 százalékkal ugorhatott meg egy év alatt. Ez többek között az olyan sikerfilmek lehet köszönhető, mint a Thor vagy a Jégvarázs.

A legutóbbi gyorsjelentés árbevétel és profitsoron is jobban sikerült a vártnál, amire akkor 1 százalékos emelkedéssel reagáltak a részvények. Ha most is sikerülne felülmúlni a várakozásokat, az ismét kedvező árfolyammozgással járhatna együtt.

First Solar – Kedd, piaczárás után

A világ egyik legnagyobb szolárcége, a First Solar eredményeit szintén érdemes lehet figyelni, mivel a legutóbbi gyorsjelentés után közel 14 százalékos mélyrepülést mutatott be a részvények árfolyama a várttól gyengébb számokra. Az akkori zuhanás megismétlődése talán kevésbé valószínű, ahhoz az elemzői várakozások jelentős alulteljesítése, és a menedzsment felől érkező kedvezőtlen előrejelzések kellenének.

A szakértői várakozások szerint a First Solar árbevétele 11 százalékkal bővülhetett éves alapon, a profit viszont közel negyedével eshetett vissza. A vállalat eredményeire az helyezhet nyomást, hogy az árbevétel kétharmadát adó napelem-farmok szegmensében lassul a növekedés, mivel Amerikában a nagy közszolgáltató vállalatok mostanra egyre nagyobb számban építették már ki azokat a megújuló kapacitásaikat, amiket a szabályozás előír számukra.

Twenty-First Century Fox – Szerda, 22:00

A Walt Disney mellett érdemes megemlíteni a Twenty-First Century Fox hollywoodi filmstúdiót is. A vállalat szerdán teszi közzé első negyedéves eredményeit. A cég profitja 2,8 százalékkal, árbevétele 2,1 százalékkal eshetett vissza egy év alatt.

Legutóbb minimálisan sikerült megvernie a várakozásokat a cégnek, ami után az árfolyamreakció is mérsékeltebb volt.

Forrás: Investor.hu

Barclays – Kedd, 8:00

Az európai társaságok is igencsak aktívak lesznek ezen a héten a gyorsjelentéseket tekintve. A fontosabb vállalatok közül a Barclays nyitja a sort, mely az egy évvel korábbi minimális részvényenkénti veszteség után 0,8 fontos részvényenkénti profitot érhetett el az elemzők szerint.

A brit pénzintézet leginkább a Libor-ráták, valamint a devizaárfolyamok manipulálása és az azok miatt fizetendő gigantikus büntetéseivel került be a hírekbe az elmúlt hónapokban. Nagy kérdés, hogyan alakulnak a gyengélkedő befektetési banki üzletág bevételei, melynél óriási leépítéseket kezd végrehajtani a vállalat. A Barclays menedzsmentje így kívánja javítani az egység eredményeit, és a megtépázott bizalmat a befektetők részéről.

Société Générale – Szerda, 7:00

A Barclays francia riválisa, a Société Générale is közzé teszi negyedéves eredményeit. A vállalat bevételei közel ötödével nőhettek az első negyedévben, az egy részvényre jutó profit viszont ennél szerényebb mértékben, közel 2 százalékkal emelkedhetett.

Credit Agricole – Szerda, 7:00

A Société Généralé mellett egy másik francia bankóriás, a Credit Agricole eredményeire is érdemes lesz figyelni. A pénzintézetnél is jól „halad a szekér”, a profit 13,4 százalékkal, a bevételek 5,6 százalékkal emelkedhettek egy év alatt az elemzők szerint.

Commerzbank – Szerda

A német bankóriás, a Commerzbank eredményei is érdekesek lehetnek, mivel pontos képet kaphatunk arról, hogyan haladnak a vállalatnál az átszervezések. A cég folyamatosan építi le a nem kulcsfontosságú üzletágait, ezen túl egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hitelezés felfuttatására.

Deutsche Lufthansa – Kedd, 7:30

A Lufthansa számaira is érdemes lesz majd figyelniük a befektetőknek. A légitársaság 0,69 euróra csökkenthette negyedéves, részvényenkénti veszteségeit, az árbevétele viszont másfél százalékkal eshetett vissza. A cégnél jól haladnak a reorganizációs programmal, ezt mutatja, hogy a menedzsment márciusban megerősítette idei eredményvárakozásait.

BMW - Kedd

A BMW számait is nagy várakozás előzi meg, miután a rivális Volkswagen és a Daimler is bombaerős eredményekkel rukkolt elő korábban. A BMW árbevétele közel 5 százalékkal, nyeresége 2 százalékkal növekedhetett az idei első három hónapban, ami az európai autópiac magára találásának, a cég új modelljeinek, valamint a hatalmas kínai piacon való terjeszkedésnek lehet betudható.

Az autóértékesítéseket nézve a BMW már megörvendeztette befektetőit, mivel márciusban rekordszintre ugrottak az eladásai, amivel továbbra is piacvezetőnek számít a luxusautó-piacon. Az autóik iránti kirobbanó keresletet figyelembe véve a negyedéves eredmények is kellemes meglepetést tartogathatnak.

Deutsche Telekom - Csütörtök

Az európai telekomszektor egyik legnagyobb képviselője, a Deutsche Telekom számaira is érdemes lehet figyelni. Az egyelemű elemzői konszenzus szerint a vállalat egy részvényre jutó profitja közel a negyedével eshetett vissza a negyedév során, az árbevétel viszont 8,1 százalékkal emelkedhetett egy év alatt.

A Deutsche Telekom menedzsmentje igencsak pesszimista az idei évvel kapcsolatban, 2014-re csak 4,2 milliárd eurós szabad cash flow-val számolnak, míg a Bloomberg konszenzus 4,7 milliárd eurót vetít előre.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

A fenti cégeken kívül természetesen még számtalan cég közzéteszi eredményeit. Amerikából többek között az Electronic Arts, a Mosaic és a Chesapeake Energy számiat ismerhetjük meg, míg Európában az Adidas, a Siemens és a Telekom Austria gyorsjelentését is érdemes figyelni.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu