700 dolláros csúcsát célozza az Apple

Vágólapra másolva!
Hatalmas ralit mutatott az Apple árfolyama az előző héten, a részvény pedig sikerrel tört ki abból a füles csésze alakzatból, amire még a gyorsjelentést követő elemzésünkben felhívtuk a figyelmet. Ezzel technikai alapon igen jelentős tér nyílt meg az Apple menetelése előtt, miközben a fundamentális kép is változatlanul az emelkedés mellett szól.
Vágólapra másolva!

Az Apple mellett szól:

  • Füles csésze alakzatból való kitörés.
  • A gyorsjelentés megerősítette a korábbi fundamentális érveinket.
  • A vártnál is jobban fogynak az iPhone-ok.
  • A menedzsment fokozza a készpénz visszajuttatást a részvényesek felé.
  • Továbbra is alacsony az értékeltség.

Kockázatot jelenthet:

  • Az RSI túladottságot mutat, így fennáll egy kisebb korrekció lehetősége.
  • Egyre gyengébben teljesít az iPad divízió.
  • Folyamatosan fokozódik a verseny az Apple számára kulcsfontosságú okostelefon-piacon.

Itt a kitörés, amire vártunk

Füles csészéből való kitörést mutatott az Apple árfolyama az előző héten, miután a gyorsjelentést övező pozitív hangulat kitartott az utóbbi kereskedési napokban is. A füles csésze aljától számítva így a heti grafikon alapján a 700 dolláros szint, a korábbi történelmi csúcs lehet a következő megálló az Apple számára.

Ezzel együtt, a gyorsjelentés utáni ovációt követően a 2012 szeptembere óta tartó csökkenő trendvonalat is áttörte az árfolyam, tegnap pedig már 2012 októbere óta először, 600 dollár felett sikerült zárnia a részvénynek. Ez szintén a további emelkedés mellett szól.

A heti grafikon alapján a 700 dollár sem tűnik elérhetetlennek. Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Jól látszik a fontos szintek áttörése a napi grafikonon is, ráadásul az 50 napos mozgóátlagot is szépen maga mögött hagyta az Apple. Az MACD vételi jelzése szintén kedvező jel.

Kockázatot jelenthet viszont az RSI túladottsága, ami javarészt érthető is a gyorsjelentést követő piaci reakció miatt. Ez alapján nem zárható ki egy kisebb korrekció sem, ahol a korábbi 570-580 dolláros szint is tesztelésre kerülhet.

Így ha 560 dollárig esne vissza az Apple, akkor már egyértelműen fals kitörésről beszélhetnénk, így a jelenlegi szinteken való beszállást itt már érdemes lenne stoppolni.

A napi grafikonon jól látható a 600 dolláros szint áttörése. Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Remekül festenek a fundamentumok

Nem változott érdemben a fundamentális képről alkotott véleményünk a két héttel korábbi gyorsjelentéshez képest. Erről a gyorsjelentés előtti, illetve a gyorsjelentés utáni elemzésben részletesen is olvashattak.

Az elemzői várakozásokat határozottan felülmúlta a vállalat, az iPhone-eladások valósággal szárnyaltak az előző negyedévben, és a profitabilitást mérő bruttó margin is sokkal kedvezőbb lett, mint amire a piaci szereplők, no meg a menedzsment számított.

Forrás: CNN Money, Investor.hu

Emellett a menedzsment több pozitív bejelentést is tett, növeli a részvény visszavásárlási programot, az osztalékot, valamint a 7:1 arányú részvényfelaprózást is bejelentettek. Ezeknek jelentős szerepe lehetett a gyorsjelentés utáni 8 százalékos árfolyamemelkedésben is.

Közben az Apple értékeltsége továbbra is igen alacsonynak számít, akár az S&P 500 átlagához, akár saját maga elmúlt 5 évben mutatott átlagához képest. Emellett az S&P 500 IT cégeivel szembeni diszkont látszólag ismét nagyra nőtt, ami legutóbb jól jelezte előre az árfolyam közelgő emelkedését. Ha a növekedési kilátásokat, és a 132 milliárd dolláros nettó készpénzállományt is figyelembe vesszük, akkor egyértelműen alulértékelt részvényről van szó.

Forrás: Investor.hu

Az árfolyamemelkedés katalizátoraiként hathatnak a következő hetekben-hónapokban az új termékek felől érkező hírek, akár egy nagyobb kijelzős (5,5 colos) iPhone-ról, vagy a sokak által már régóta pletykált iWatch-ről legyen is szó.

Nem nevezhető azonban kockázatmentesnek az Apple, az iPad-eladások ugyanis igen gyengén alakultak az előző negyedévben, így az iPhone-októl való függőség csak még inkább fokozódhat. Emellett a bruttó margin a menedzsment szerint sem marad 38 százalék felett tartósan, ami a nyereségre, és így az EPS növekedési ütemére is hatással lehet.

Az Investor Trader ügyfelei számára egyébként tegnap már kiküldünk egy kereskedési ötletet az Apple-re, ahol a fent említett célszintet, illetve stop-loss szintet használtuk a stratégia megalkotásához. Ha a jövőben ön sem szeretne lemaradni a friss elemzéseinkről, akkor ezen a linken tud számlát nyitni. Amennyiben pedig a soron következő ingyenes előadásunkra szeretne eljönni, akkor ezen a linken regisztrálhat az eseményre.

Az Apple az Investor Trader kereskedési rendszereiben

Az Apple részvényeivel a következő módon kereskedhet az Investor Trader rendszereiben:

InvestorWeb: a Tőzsdei megbízások / Vétel Normál menüpont alatt a Tőzsde legördülő menüből válassza ki az NY-Nasdaq-ot, majd pedig az Értékpapír legördülő menüben a APPLE részvényét. A megbízást minden egyéb tekintetben ugyanúgy kell kitölteni, mintha csak a BÉT-en adna vételi megbízást.

Investor Terminál: a Home Brokering / Új ajánlat menüpontra kattintva az Új ajánlat ablakban az Értékpapír legördülő menüiből először válassza ki a NY-Nasdaq-ot, majd pedig az APPLE részvényeit. Előfordulhat, hogy nem jelenik meg az aktuális árfolyam, ehhez az Instrumentumok / Globális szűrés menüpont alatt előbb fel kell vennie az APPLE részvényeit (a megbízást enélkül is beadhatja a részvényre).

Devizaváltás: amennyiben nem rendelkezik a vásárláshoz szükséges dollármennyiséggel a számláján, a rendszer felajánlja, hogy automatikusan vált a számláján található forintból és egyéb devizából a megbízáshoz szükséges mennyiségű dollárt. Emellett manuálisan is válthat devizát a Webbrokerben az Egyéb megbízások / Deviza konverzió menüpont alatt.