Az AB kijavíttatja a családipótlék-törvényt a parlamenttel

Vágólapra másolva!
Ha két szülő korábbi kapcsolatából hozza gyerekét az új kapcsolatba, akkor több pénz jár a jelenlegi szabályok szerint akkor, ha házasságot kötnek, mint akkor, ha csak élettársakként élnek. Az Alkotmánybíróság szerint ez alkotmányba ütközik.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (AB) szerint a közös háztartásban, együtt nevelt gyermekek után ugyanannyi családi pótlék jár akkori is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek.

Ennek biztosítása azonban hiányzik a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályaiból, ezért az AB felhívta az Országgyűlést, hogy az alaptörvény-ellenességet előidéző hiányosságot december 31-ig orvosolja.

A hétfői határozat összefoglalója szerint az AB az alapvető jogok biztosának indítványára, hivatalból járt el. Az Országgyűlés ugyanis a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályaiban nem alakította ki az alaptörvény erre vonatkozó részének megfelelően a házasságban, illetve az élettársi viszonyban együtt élő szülők jogegyenlőségének lehetőségét.

Az AB szerint a családi pótlék összegének megállapításakor azonos szabályozási csoportba tartozó gyermekek között tesz különbséget a törvény. Ugyanis ha a szülők közös háztartásukban együtt nevelnek több, nem egymástól, hanem korábbi kapcsolatukból származó gyermeket, akik után családi pótlékra jogosultak, akkor magasabb összegű támogatás jár azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei egymással házasságot kötöttek, mint azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei élettársi kapcsolatban élnek.

A határozat indokolása szerint a támadott rendelkezések nem vették kellő módon figyelembe a gyermekek érdekeit, amikor a családi pótlék mértékét az azonos szabályozási csoportba tartozó gyermekek tekintetében eltérően állapították meg, és ezzel alaptörvény-ellenesen különböztették meg őket.